szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülésén megszólalt két illetékes államtitkár és a katasztrófavédelem egyik vezetője is felvetette a katasztrófavédelmi szabályok módosításának szükségességét az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása kapcsán.

Nem jó az a rendszer, amelyik helyi védelmi bizottságokra, polgármesterekre bízza a katasztrófavédelem kérdését - közölte a bizottság előtt Tállai András önkormányzati államtitkár. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta: itt az ideje egy olyan szervezet a felállításának, amely "vér profikból áll"; szerinte a katasztrófa megtörténte után a védekezés megszervezése nem megyei és nem helyi önkormányzati feladat. Oda kell, hogy menjen ilyenkor egy törzskar, mely átveszi az irányítást, a megyei emberek pedig asszisztálnak hozzá - jelentette ki. 

Hoffmann Imre, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság főigazgató-helyettese az államtitkárok által elmondottakat megerősítve kiemelte: módosításra szorul a katasztrófavédelmi törvény, a módosítás tervezetét már elkészítették, melyben az is szerepel, hogy katasztrófa esetén egy hatóságnak vagy egy kormányzati szervnek kell az irányítást összefogni. 

Minden egyes környezetvédelmi hatásvizsgálat-köteles cégnek előre elkészített katasztrófatervvel kell rendelkeznie - tette hozzá. Az, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-nek van egy katasztrófaelhárítási terve, az ebben a pillanatban semmit sem ér - jelentette ki. Az államtitkár ezen kijelentését azzal támasztotta alá, hogy a cég két-háromszázezer köbméter vörösiszappal számol egy kiömlés esetén, a valóság pedig az államtitkár szerint az, hogy hétszáz-nyolcszázezer köbméter ömlött már ki eddig. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy MAL Zrt.-nek folyamatosan vizsgálnia kellett volna a vörösiszap-tározó gátak állékonyságát. Mint magyarázta, a katasztrófa következtében kiürült a tízes tározó, így a mellette levő kilences tározó egyik oldalának most nincs támasza. Tehát ennek a tározónak a tetejéről le kell engedni a vörösiszapon található lúgos vizet, amit azonban előtte semlegesíteni kell - tette hozzá. Illés Zoltán közölte: a MAL Zrt. a katasztrófa megtörténte okaként azt jelölte meg, hogy nagy valószínűséggel a tározó résfalazását nem csinálták meg jól. Tehát a katasztrófa okának vizsgálata során meg kell nézni a kivitelezésről szóló dokumentumokat is - tette hozzá. 

A vízügy és az ÁNTSZ folyamatos mérései alapján elmondható, hogy a karsztvíz nem szennyezett az érintett településeken tette hozzá, majd úgy folytatta, hogy szerinte világviszonylatban nem történt még ilyen katasztrófa, és olyan sem volt még, hogy megpróbálták volna az elején megfogni a szennyeződést. Elmondta, hogy a védekezéshez használt gipszet ingyen kapták a Mátrai Erőműtől, de a fuvarköltséget állni kell valakinek. 

Az államtitkár beszélt a vörösiszap összetételéről is. Mint mondta, benne kötött lúg van, az iszap folyadékvesztesége következtében pedig száraz anyaggá válik, ami kiporzik. A porban nehéz fémek találhatók, amik ártalmasak az egészségre, ezért fontos az iszap összeszedése - tette hozzá. Kiemelte: egy centiméter mélységben mindent elpusztított a vörösiszap, ezért másfél-két centiméter vastagságban le kell szedni mindenhonnan a talajt, ami ezek után veszélyes hulladéknak minősül. 

Illés Zoltán bizottsági kérdésre válaszolva azt mondta: itt az ideje a zöld kommandó felállításának, mely mögött milliárdos nagyságrendben pénzügyi alap áll. Közölte azt is: helyesnek tartja, hogy a honvédség folyamatosan mérte a radioaktivitást a helyszínen. Hangsúlyozta: "azt tudjuk jelenteni, hogy az az anyag nem különbözik sugárzás tekintetében" más anyagtól. A bauxitban mindig vannak radioaktív nukleotidok, azonban a radioaktív sugárzás - ha az anyag iszapszerű fázisban van - nem jelentős - tette hozzá.

A katasztrófa hírei percről percre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Illés Zoltán: "Ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt"

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái