"Az ingázók arculcsapása a BKSZ megszüntetése"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pest megyében élő ingázók arculcsapását jelenti, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat egy tollvonással felszámolta a 2005-ben létrehozott Budapesti Közlekedési Szövetséget (BKSZ) - tudatta a megyei közgyűlés MSZP-frakciója hétfőn.

A Pest megyében élők számára rosszul sült el a miniszterelnök által beígért "tömegközlekedés újjászervezése", miután a megye, a főváros és az illetékes minisztérium közötti háromoldalú megállapodással - többéves előkészítő munkával - létrejött közlekedési szövetséget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy tollvonással megszüntette - írta a szocialista frakció.

A képviselőcsoport szerint ez azt jelenti, hogy a BKSZ keretében tervezett, Pest megye lakossága számára fontos tervektől - például a BKV, a MÁV és a Volán járatokra a főváros határán kívül is érvényes tarifaközösség és közös bérlet megvalósításától, az egységes elektronikus jegyrendszer bevezetésétől, a menetrendek összehangolásától, illetve a hálózatok összehangolt fejlesztésétől - is visszaléptek.

A szocialisták szerint az előzetes egyeztetésekből Pest megye vezetését teljesen kihagyták, ami ugyanolyan rossz előjel a jövőre nézve, mint az, hogy a megyei közgyűlés fideszes többsége a döntést zokszó nélkül tudomásul vette. Talán nem véletlen, hogy a BKSZ megszüntetéséről szóló (ám a szövetség nevét nem tartalmazó) előterjesztést, az MSZP-frakció javaslatát leszavazva, a közgyűlés zárt ülésen tárgyalta - közölték a szocialisták. Hozzátették: nyilván nehéz lehet a közvélemény előtt kommunikálni, hogy "a fideszes kormány és a fideszes vezetésű főváros ilyen látványosan alázza meg a fideszes vezetésű Pest megyét".

Pest megye vezetése tudta, hogy meg fogják szüntetni a Budapesti Közlekedési Szövetséget, de nem volt "beleszólása" a döntésbe - mondta az MTI megkeresésére a megyei önkormányzat szóvivője. Ambrus András szerint addig értelmetlen volna véleményt formálni az ügyben, amíg ki nem derül, hogy mivel "pótolják" a BKSZ-t, illetve hogy valóban végképp le kell-e mondani a korábban tervbe vett, a Pest megye településekről a fővárosba ingázókat érintő lépésekről.