Szájer jobbnak tartaná a gyermekek utáni szavazati jogot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A fideszes Szájer József inkább támogatná, hogy családonként plusz egy szavazat járjon a gyermekek után, mint hogy 18-ról 16 évre csökkenjen a választójog korhatára, bár úgy véli, a kettő együtt is működhet.

Az alkotmányjavaslatok csütörtöki parlamenti vitájában a kereszténydemokrata Stágel Bence vetette fel a választójog korhatárának 18-ról 16 évre csökkentését. A korhatár leszállítása melletti legfőbb érv a KDNP-s politikus szerint az, hogy a közéletet, a politikát így közelebb lehetne vinni a fiatalokhoz.

Ezzel kapcsolatban Szájer József európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: személy szerint megfontolásra érdemesnek tartja a kezdeményezést, amely korábban az alkotmányozásról zajló előzetes vitákban fel is merült, ám a kérdés végül azért nem került bele a kormánypártok alaptörvény-javaslatába még érintőlegesen sem, mert szerették volna elkerülni a kiskorúak körében, így elsősorban iskolákban zajló politikai kampányokat.

A politikus hangsúlyozta: továbbra is azt tartaná helyesnek, ha a magyar állampolgárok mindegyike megkapná a szavazati jogot abban a formában, hogy a kiskorúak után - számuktól függetlenül - családonként plusz egy szavazat járna. Ezt a javaslatot a teljes körű képviselet és a jövő nemzedékek iránt való felelősség szempontjából jobbnak tartja, mint a korhatárleszállítást, bár - mint mondta - "a kettő együtt is működhet".