Milliárdokba kerülnek az adófizetőknek Orbán levelei

Milliárdokba kerülnek az adófizetőknek Orbán levelei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Mintegy 1,7 milliárd forintba kerülnek azok a levelek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök nevében küldtek ki az állampolgároknak – összesítette a hvg.hu. A postai küldeményeket a kormány az általa meghozott egyes döntések alátámasztására használta fel, míg az ellenzék felesleges pénzkidobásnak minősítette, hangsúlyozva, hogy a pénzt más, ennél sokkal hasznosabb célokra is fordíthatnák.

Tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt Orbán Viktor meghirdette a nyugdíjasokkal folytatandó párbeszédet. Ennek módja pedig levelek kiküldése volt, még pedig azért, hogy – mint Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is bejelentette – a kormány intézkedéseit megismertessék a szépkorúakkal, hogy így jelezzék feléjük: problémáik megoldására nagy figyelmet fordítanak. Az 1,7 millió nyugdíjasháztartásba postázott küldeményekben válaszborítékról is gondoskodtak, hogy a visszaérkező válaszokból ismerjék meg az emberek véleményét. Szijjártó a költségekkel kapcsolatban azt közölte, hogy azt a Fidesz fizeti, s kalkulációjuk alapján egy levél elkészítése tíz forintba került.

Nyugdíjas szervezetek aggályai
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége szerint személyes konzultációra lenne szükség, nem pedig levelekre, mert az ezzel történő az adatgyűjtést amúgy is aggályosnak tartották. A levélben ugyanis apró betűkkel felhívják a nyugdíjas figyelmét arra, hogy adatait más célokra is felhasználják. A Nyugdíjasok Országos Képviselete pótcselekvésnek mondta a levelezést, szerintük sokan nem is értik a kérdéseket, például a nyugdíjak reálértékéről, vagy vásárlóerejéről.

A Miniszterelnökség részéről viszont a május 10-én a hvg.hu-nak küldött tájékoztatásában azt közölték, hogy a leveleket – amelyek száma 2,9 millió volt – „az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) készítette el és postázta ki összesen 222 millió 273 ezer forintért.”

A következő leveleket negyed évvel később kapták kézhez az emberek. A kormány egyrészt a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggő jogszabály-változásokról szóló információkat osztotta meg az állampolgárokkal. A 3 millió 150 ezer példányszámban kiküldött levelek költsége 236 millió 353 ezer forint volt, ezt szintén az ONYF állta. Másrészt a miniszterelnök immár arról tájékoztatta az időseket, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat. Ez a korábban kipostázott levelekre volt a válasz, Szijjártó Péter szerint ugyanis a visszakapott levelekből ez az igény tűnt ki legerősebben. A rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, ezért a kormány "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kis fogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára - fogalmaztak akkor.

Az újabb levélküldési akció idén februárjában folytatódott a Nemzeti Konzultációs Testület kérdéseinek postázásával. Az alkotmányozással kapcsolatos kérdéseket felvető levelet az ellenzék teljesen feleslegesnek tartotta, mondván, az alaptörvény megváltoztatásához nincs szükség ilyen postai konzultációra. Ahhoz a törvény szerint az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Az állampolgárok válaszai egyébként később értek vissza, mint ahogy a Fidesz benyújtotta a parlamentben az Alkotmány módosítását tartalmazó javaslatait.

A Miniszterelnökség erről az alkotmányozással kapcsolatos, a Közlönynyomdában előállított levelekről azt közölte, hogy azok 487 millió forintba kerültek. Hangsúlyozták: ez az összeg kevesebb, mint tíz százalékát teszi ki egy népszavazás költségének. A nyolcmillió embertől visszakapott 920 ezer választ egy diákszövetkezet révén dolgozták fel 6,13 millió forintért, a kifejtős kérdésre érkezett reflexiókat kismamamák távmunkájában értékelték ki, amelyért 22,6 millió forintot fizettek ki.

©

 

A levelek révén történő kormányzati tájékoztatási szándék továbbra sem hagyott alább. Két hónappal ezelőtt minden egyes rendőr, vagyis pontosan 33 ezren kaptak kézhez levelet a miniszterelnöktől és belügyminiszterétől, Pintér Sándortól. Ezzel akarták biztosítani a hivatásosokat, hogy a testület tagjai körében felháborodást kiváltó semmisségi törvény után is kiemelt támogatásukat élvezik.

A semmisségi törvény

A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a 2006. szeptember-októberi események nyomán született bírósági ítéletek közül megsemmisítsék azokat, amelyek kizárólag rendőri jelentés vagy tanúvallomás nyomán születtek.

A levelet – mint arról a Belügyminisztérium sajtóosztálya beszámolt – az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatósága sokszorosította. „A rendőrség belső futárszolgálata a rendes munkamenete során jutatta el azokat az egyes rendőrkapitányságokra. Az anyagköltség 194 250 forint volt.”

A rendőrök támogatását megcélzó levél után Orbán Viktor újabb kérdésekkel – mint a védett kor intézményének bevezetésével, a munkanélküliek munkalehetőséggel való segítésével vagy az oktatás átszervezésével – bombázza a lakosságot. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be a Facebook közösségi portálon egy videóüzenetben. „Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz, és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor az állampolgároknak küldött levelében tíz kérdést tesz fel, amelyek – mint mondta – a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak.

Ennek, a minden 16. életévét betöltött állampolgárnak postázandó levélnek a költségeivel kapcsolatban a Miniszterelnökség részéről nem kaptunk tájékoztatást. A médiában megjelent információk szerint a kormány erre nyolcszázmillió forintot tervez költeni.

A megkapott adatok alapján az összes elküldött levél költsége mintegy 1,7 milliárd forintra rúg. Úgy, hogy nem adott a Miniszterelnökség külön tájékoztatást arról, hogy a tavaly decemberben a nyugdíjasoknak kipostázott, a megnyugtatásukat szolgáló levelek költsége az adófizető állampolgárok számára mennyibe került. Cikkünkben egyébként nem tértünk ki a kormány által az iszap-katasztrófa kapcsán kiküldött, adományok gyűjtésére felhívó levelére, mert az jótékonysági célokat szolgált.

Hozzászólások