Döntött a Fidesz: megőrizhetik önállóságukat a bíróságok

Döntött a Fidesz: megőrizhetik önállóságukat a bíróságok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amely a bíróságok gazdasági ügyeit intézi - a hvg.hu információi szerint többek között erről döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök délután. Ezzel a Fidesz-frakció elvetette azt az elképzelést, ami a bírói igazgatást beolvasztotta volna a kormány szervezetébe. Helyszíni tudósításunk Hajdúszoboszlóról.

A bírósági reformról is döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtökön Hajdúszoboszlón. A hvg.hu egy fideszes képviselőtől úgy értesült, hogy a döntés értelmében létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amelyet viszonylag nagy önállóssággal ruháznak fel. A hivatal vezetőjét a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre. Ez a hivatal intézi majd a bíróságok gazdasági ügyet, mint a forrásunk fogalmazott, az azonban nem dőlt el, hogy a kinevezéseket is az új szervezet intézze-e.

Szünetet tartanak a Fidesz-KDNP képviselői Hajdúszoboszlón
©

Úgy tudjuk, a döntés értelmében megmaradnak a táblabíróságok. Képviselői felvetésre a frakció úgy döntött, hogy a megyei bíróságokat törvényszéknek, a városi bíróságokat pedig járási bíróságoknak nevezzék át. A Legfelsőbb Bíróságot kúriának fogják hívni, de utóbbi már szerepel az áprilisban elfogadott új alaptörvényben is. 

Mivel a statisztikák szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság ügyhátraléka a legnagyobb, ezért a tehermentesítés miatt létrehoznának egy új kerületi bíróságot kispesti központtal - fogalmazott forrásunk.

Önmérsékletet mutatott a Fidesz

Mindez azt jelent, hogy az Áder János által kidolgozott első koncepció győzött, ugyanis a miniszterelnök erősebb központosítást szeretett volna. Július elején a Fidesz-elnökség elé két terv került: az egyik köztes igazgatási modellt vázolt fel, melyben az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére egy - a parlament által választott - bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését, a szervezeti ügyeket eddig intéző Országos Igazságszolgáltatási Tanács pedig megszűnne. Az Orbán támogatását is élvező másik koncepció viszont teljesen beolvasztotta volna a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a hvg.hu bírói reformmal kapcsolatos kérdését azzal hárította el, hogy Lázár János frakcióvezető pénteken tart erről sajtótájékoztatót.