Roma diákok Kerepesen: négy év pereskedés után itt a megegyezés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Négy évig tartó pereskedés után egyezséggel zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálata a kerepesi iskolaügyben - közölte a Roma Sajtóközpont.

A hatósági eljárást az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kezdeményezte Kerepes önkormányzata és a fenntartásában működő Széchenyi István Általános Iskola ellen a roma gyerekek szegregált oktatása miatt. Az iskola vállalta, hogy kiegyensúlyozott etnikai arányokat biztosít az osztályokon belül és azok közt. „Az érintettek belátták, hogy az oktatási rendszerből nem lehet kihagyni a roma gyerekeket, a szüleiket, és hogy egyenrangú partnereknek kell tekinteni őket” – reagált a mostani megegyezésre Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke.

Több mint három éve, 2007 végén helyiek kezdeményezésére fáklyás felvonulást tartottak Kerepesen, ahol többek követelték a „közösségbe beilleszkedni képtelen és az oktatási minimumot teljesíteni képtelen tanulók eltávolítását”. A demonstrációhoz csatlakozott a melegfelvonuláson és a kormányellenes tüntetéseken is fellépő Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM), és a Magyar Gárda biztosította a rendezvényt. A következő év elején az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálatot indított a Széchenyi István Általános Iskolában a roma gyerekek szegregált oktatása miatt, és működése óta a kerepesi önkormányzatra szabta ki a létező legmagasabb bírságot.

Az OH először kétszázezer forintos felügyeleti bírsággal sújtotta az önkormányzatot, mert az iskolában hat ötödikes és négy hetedikes roma gyereket különítettek el egy osztályban, akiknek csak heti két napot kellett iskolába járniuk. Ezt követően nyolcszázezer forintos bírságot róttak ki az önkormányzatra, az indoklás szerint azért, mert az iskolában több szempontból megsértették az egyenlő bánásmód követelményét. Az OH a szabálytalanságok megszüntetésére kötelezte az iskolát, és szabálysértési eljárást indított az intézmény igazgatója ellen. Az önkormányzat a szakminiszternél fellebbezett az OH döntése ellen, aki elutasította jogorvoslati kérelmüket. Ekkor az iskola közigazgatási eljárást indított az Oktatási és Kulturális Minisztérium ellen. Keresetében azt kérte a bíróságtól, helyezze hatályon kívül az iskolát pénzbüntetéssel sújtó OH határozatokat és az azokat jóváhagyó miniszteri döntést. Tavaly februárban a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította az iskola keresetét.

Közben tavaly júniusban új igazgatót neveztek ki az iskola élére. Mohácsi Erzsébet azt mondta, hogy az intézményvezető nyitott volt az együttműködésre, és az idei tanévben a beiratkozás már a törvényi szabályozásnak megfelelően történt az iskolában. A jogvédő egyébként tavaly léphette át először az iskola küszöbét, korábban nem engedtek be a kapun - tette hozzá közleményében a Roma Sajtóközpont. Az iskola a mostani egyezségben vállalta többek közt, hogy érvényesíti az esélyegyenlőségi szempontokat az első osztályba soroláskor, kiegyensúlyozott arányokat biztosít az osztályokon belül és azok közt. Az iskolaszervezési kérdésekben a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa által kidolgozott szempontrendszer alapján jár majd el az iskola, az osztályba sorolás véglegesítése előtt pedig konzultál a helyi roma kisebbségi önkormányzattal. 

A megegyezésben kikötik, hogy az iskolának évente legalább háromszor konzultálni kell a helyi roma kisebbségi önkormányzattal annak érdekében, hogy a roma gyerekek a tanórán kívül is részt vegyenek az iskolai programokban és lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a roma szülők is részt vegyenek a szülői munkaközösségben, erről a helyi roma önkormányzat vezetőitől kapnak majd tájékoztatást. Az egyezség csak azután léphet hatályba, ha a kerepesi közgyűlés képviselő-testülete a soron következő, jövő hét szerdai testületi ülésén elfogadja az egyezségről szóló előterjesztést.