Milyen mellékhatása lesz a gyógyszerárváltozásnak?

Milyen mellékhatása lesz a gyógyszerárváltozásnak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Neizer Anita
Tetszett a cikk?

Nem tudni egyelőre, milyen hatásokkal jár az új, szigorúbb gyógyszertámogatási rendszer. Az amúgy is eladósodott patikusok amiatt aggódnak, hogy nem tudják eladni jelenlegi készleteiket. A háziorvosok szerint pedig tumultus lehet a rendelőkben amiatt, mert csak a patikában derül ki, hogy drágább lett a megszokott gyógyszer, vagy mert az olcsóbb készítnény egyik közeli patikában sem kapható.

Nagy az aggodalom amiatt, hogy a gyakorlatban mit hozhat az elmúlt évek legnagyobb gyógyszerár-változása október elsejétől. Ugyan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azzal nyugtatja a kedélyeket, hogy nem lesz gyógyszerhiány az árcsökkentés miatt, és a betegek is csak jobban járnak. Az általunk megkérdezett egészségügyi szereplők már nem ennyire optimisták.

Kemény licit, kemény árverseny

Tavaly a költségvetés tervezésekor már a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Állami Számvevőszék szakemberei is arra figyelmeztettek, hogy csak megszorításokkal tartható a 345 milliárdos gyógyszerkassza 2011-ben. Tavaszra kiderült, igazuk lett, ezért a Széll Kálmán-tervben szereplő 120 milliárdos megszorításon felül még az idén 25,9 milliárdot kell vágni a kassza kiadásain.

Ennek egyik lépéseként drasztikusan szigort vezettek be a gyógyszerek támogatásában és a kemény árverseny kialakításában. Az újonnan bevezetett vaklicit első hatásait október elsején érezhetik meg a betegek a bőrükön. Az Orbán-kormány nevéhez fűződő módszer azt jelenti, hogy a gyártóknak úgy kellett az egyes gyógyszerekre benyújtaniuk az új árakat, hogy nem ismerték a konkurenseik ajánlatait. A tétet megemelte az OEP azzal, hogy szigorúbb szabályokat vezetett be a tb-támogatásokra. Az egészségbiztosító korábban a befogadott, azonos hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerekre forintra pontosan ugyanannyi támogatást adott. Most azonban csak azok a gyógyszerek kapnak ugyanannyi állami támogatást, amelyek a legolcsóbb készítményhez képest 5 százalékkal kevesebbe vagy többe kerülnek. Azok a támogatott gyógyszerek, amelyek ára több mint öt százalékkal magasabb ennél, azok támogatását 15 százalékkal csökkenti az OEP.

Számolgathatnak a patikusok és a betegek
©

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy eddig az 1000 forintos referencia gyógyszer mellett az 1250 forintos gyógyszerre is 800 forintos támogatást adtak. Az új szabályok miatt azonban az utóbbi gyógyszer ára több mint 5 százalék, ezért októbertől ennek árából csupán 680 forintot fedez az OEP. Nem támogatja viszont az egészségbiztosító egyáltalán azokat a készítményeket, amely 30 százalékkal drágább a legolcsóbb készítménynél.

Tumultus a rendelőkben?

A gyártók közötti könyörtelen verseny miatt a piac teljesen átrendeződött, és noha a kormány valóban elérte a célját és 906 készítmény ára csökkent, a betegeknek kezdetben nem biztos, hogy jobb lesz. A kormánynak az az érve, hogy ezzel csökkennek a betegterhek igaz abban a tekintetben, hogy aki lemond megszokott készítményéről, és a legolcsóbbat szedi, annak valóban kevesebbet kell fizetni a gyógyszerekért. Az onkológiai készítmények ára csökkent a legnagyobb mértékben, ám akad olyan népszerű készítmény, ami csak egy forinttal lesz olcsóbb. Ezzel együtt viszont számos gyógyszer ára emelkedett, ezért meglepetés érheti a beteget, ha októberben akarja kiváltani megszokott gyógyszerét.

„Egy betegnek három hónapra előre írjuk fel a gyógyszert, és ha ez augusztusban történt, akkor előfordulhat, hogy az első két hónaphoz képest októberben már sokkal többe kerül a készítménye. Ebben az esetben viszont azonnal szalad az orvoshoz, a rendelők pedig nem bírják majd ezt a nagy forgalmat” – mondta a hvg.hu-nak egy háziorvos, aki szerint az új rendelkezés rengeteg konfliktust fog okozni. „Íróasztal mögött kitalálva valóban jól hangzik, de az íróasztal és a gyakorlat között nagyon nagy különbség van” – véli a háziorvos. Szerinte az is probléma lehet, hogy még ha kiválasztja és rá is beszéli a beteget, vegye meg az olcsóbb gyógyszert, nem tudja, hogy kapható-e az a közeli patikákban.

Készlethiány lehet 

Éppen erre figyelmeztettek a patikusok, gyógyszer-nagykereskedők, de még az országos tiszti-főorvos is, hogy a kezdeti időszakban készlethiány alakulhat ki. A patikák ugyanis az eddigi szabályok szerint rendeltek gyógyszereket, a október elsejétől viszont előfordulhat, hogy készletük nagy része kiesik a tb-támogatotti körből, drágán pedig biztosan nem fogják tudni eladni.

„A patikákat átlagosan 300 ezer forintos veszteség fogja emiatt érni, pedig enélkül sincsnenek könnyű helyzetben” – mondta a hvg.hu-nak Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetője. A gyógyszertárak már így is 20 milliárd forinttal tartoznak a szállítóknak, s most azt számolgatják, hogy miből mennyit rendeljenek ahhoz, hogy ne maradjon nyakukon a gyógyszer.

©

Nagy kérdés ugyanis, hogy a betegek hogyan fognak viselkedni: ragaszkodnak-e eddigi készítményeikhez, vagy valóban a legolcsóbb gyógyszerre térnek át, s ha így döntenek, akkor mikor. Az eddigi árcsökkentés tanulsága ugyanis az, hogy a beteg kivár, és inkább nem váltja ki időben a gyógyszerét, majd megrohamozzák a patikákat, amelyek viszont egyszerre képtelenek lesznek annyit rendelni és ki is fizetni, amennyire a betegeknek szükségük van. Ugyanakkor azt az OEP is elismeri, hogy a betegek és az orvosok is márkahűek, nem könnyen változtatnak az eddig megszokott gyógyszeres terápián.

„Az anyagi kényszer miatt jobban elfogadják a változást a betegek, mint mondjuk öt éve” – mondta a hvg.hu-nak a Faakosz Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke. Selmeczi Kamill szerint mára annyira kevés pénze maradt a betegeknek, hogy árérzékenyek lettek a gyógyszerek iránt is. Szerinte is a legnagyobb probléma az lehet, hogy mennyit kell majd menniük a betegeknek az új, olcsóbb gyógyszerekért, hiszen a kis patikák nem biztos, hogy akkora készlettel fognak rendelkezni.

Az OEP viszont nyugtatni próbálja a kedélyeket, mint Csete Beáta szóvivő a hvg.hu-nak mondta, az árcsökkentés miatt nem lesz gyógyszerhiány, hiszen a pénztár folyamatosan egyeztet a szereplőkkel, több nagykereskedő pedig már szeptember második felétől az új árak szerint adja a patikáknak a gyógyszereket. A hvg.hu információi szerint a héten öt gyártó csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Nagy kérdés az is, hogy maguk a gyártók hogy képesek eleget tenni a vaklicit miatti szoros árversenyben kialakult kötelezettségüknek. Emlékezetes, hogy 2007-ben a Molnár Lajos nevéhez fűződő első nyilvános árliciten az egyik gyógyszercég annyira túlnyerte magát a liciten, hogy képtelen volt elegendő mennyiséget szállítani a patikaszerből.

A gyógyszerár-változások gyártókra és patikákra gyakorolt hatásairól részletesebben a HVG eheti számában olvashat.

Hozzászólások