Aba-Sárkeresztúr: a terrorelhárítók is vizsgálják a bomba-ügyet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A székesfehérvári rendőrkapitányság mellett a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja az Aba-Sárkeresztúr állomás közelében, a vasúti sínek mellett szerdán talált világháborús bomba miatt.

Az abai vasútállomás közelében talált világháborús bombával összefüggésben a rendőrség visszaélés robbanóanyaggal és robbanószerrel bűntett, valamint közlekedésbiztonság veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. Az eset körülményeit, "a megnyugtató tisztázás" érdekében, a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja – ezt írják a TEK közleményében

A Sárbogárd-Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon 50-60 perces késéssel közlekedtek a vonatok szerda délután, mert Aba külterületén, egy vasúti átjáróban második világháborús szárnyas aknagránátot találtak, az utasokat Sárbogárd és Aba-Sárkeresztúr között vonatpótló buszok szállították.

A tűzszerészek megsemmisítésre elszállították a robbanóeszközt, a rendőrség pedig nyomozást indított.

Az RTL Híradó csütörtöki beszámolója szerint alig fél órán múlt, hogy nem történt vasúti tömegszerencsétlenség. A hírműsor úgy tudja, hogy az éles aknagránátot a sínre tették, és tűzszerészek szerint felrobbant volna, ha átmegy rajta egy szerelvény.

A vasutasoknak egy járókelő szólhatott, aki a közeli átjáróból láthatta meg a gránátot. Nem sokkal később megérkeztek a honvédség tűzszerészei is.

A 82 milliméteres, második világháborús aknavető gránát sérült volt, de nem robbant fel. Csak védőöltözetben lehetett a veszélyes szerkezet közelébe menni, mert bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna. Ha időben nem veszik észre a gránátot, nagy baj lehetett volna. A tűzszerészek speciális autóban szállították egy homokbányába a gránátot, és ott semmisítették meg.

Sem a MÁV, sem a kormány nem kapott fenyegetést, így egyelőre nem lehet tudni, ki és miért tette a sínre a gránátot – olvasható az rtlhirek.hu-n.