szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?

George Pataki volt New York-i kormányzó szerint, akinek Orbán Viktor személyes jó barátja, a magyar kormány alapvetően jó irányba viszi az országot, de fontos, hogy a külső kritikákra is figyeljen. A republikánus politikus szerint aggasztó Európa gazdasági helyzete, ennek ellenére sem szabad lemondani a fejlesztésekről.

hvg.hu: Most vállalt tisztséget egy magyar energetikai cégben. Mennyire tartja vállalkozásbarátnak az itthoni üzleti környezetet annak fényében, hogy különadókat vet ki az Orbán-kormány, és számos területen hatósági árakat vezet be?

George Pataki: Szerintem Magyarország jó irányba halad ahhoz, hogy úrrá legyen azon a gazdasági káoszon, amit a kormány megörökölt. A helyzet kritikus, de látnunk kell, hogy a nemzetközi környezet is nagyon megnehezíti az Orbán-kabinet dolgát, és szerintem minden erejükkel azon vannak, hogy növekedési pályára állítsák az országot. Ezért a nehézségek ellenére is optimista vagyok Magyarországgal és Közép-Európával kapcsolatban egyaránt.

hvg.hu: Más szerepet is vállalna Magyarországon?

G. P.: Folyamatosan figyelemmel kísérem a magyarországi helyzetet, nagyon büszke vagyok magyar gyökereimre, így mindig szívesen segítek, ha felkérnek valamire.

hvg.hu: A kormánynak is segítene? Mondjuk, ha felkérnék tanácsadónak?

G. P.: Orbán Viktor kormányfő barátja vagyok, így biztos nem mondanék nemet semmilyen felkérésre.

hvg.hu: És ön szerint hallgatnának is a tanácsaira? Orbán Viktor szeptemberben találkozott Eleni Tsakopoulos amerikai nagykövettel, a nyáron pedig Hillary Clinton volt külügyminiszter járt Budapesten, mindketten aggodalmaikat hangoztatták számos magyarországi fejleménnyel kapcsolatban; nem úgy tűnik, hogy a kormány figyelne rájuk.

G. P.: Nem ismerem, hogy zajlottak ezek a találkozók, de szerintem sokan félreértik az Orbán-kormány lépéseit. Minden új kormány esetében van egy „tanulási periódus”, főleg, ha ilyen komoly változásokba fog bele. Mi hasonló helyzetben voltunk annak idején New Yorkban, amikor radikális reformokba kezdtünk. Ezekkel nagyon sok ember helyzetén javítottunk, még ha közben ki is derült, hogy egy-egy ötletünket felül kell vizsgálni, változtatni kell a megvalósítás módján. Szerintem minden innovatív kormánnyal ez a helyzet, persze az is nagyon fontos, hogy figyeljünk a kritikákra, észrevételekre.

hvg.hu: Tehát úgy érzi, a kormány jó irányba viszi az országot?

G. P.: Mindenképpen erre törekszik. Nem voltam olyan sokat Magyarországon az elmúlt másfél évben, de úgy vélem, az eddigi lépések, az adóreform, a pénzügyi stabilitás irányába tett intézkedések, a korrupció elleni küzdelem pozitívak.

George Pataki szerint a kormány lépései helyes irányba tartanak
©

hvg.hu: Ismer jól más magyar politikusokat is? Sokan közülük úgy érzik, nem jó irányba halad a kormány és az ország.

G. P.: Természetesen ismerek, minden eddigi kormányfővel találkoztam már például, és több minisztert is ismerek különböző pártokból. Nem szeretnék beleszólni a magyar politikába, ezt meghagynám a magyar embereknek, de szerintem Orbán Viktornak jó csapata van, hogy kezelni tudja az ország gondjait.

hvg.hu: És mi a helyzet Nyugat-Európával? Az eurózónával kapcsolatban is optimista?

G. P.: Országonként kell megvizsgálni a helyzetet. Németország például a nehézségek ellenére is rendben van. Persze most mindenki láncreakciótól tart, hiszen, ha egy állam bedől, az egész eurózónán érződni fog a hatása.

hvg.hu: Sok közgazdász már arra hívja fel a figyelmet, hogy a válság jövőre vagy 2013-ban lehet a legmélyebb. Ön mit gondol erről?

G. P.: A közgazdászok sosem félnek jóslásokba bocsátkozni, még akkor sem, ha ezek nem teljesülnek később. Én nem vindikálnék ilyen képességeket magamnak, csak annyit mondok, hogy mindenre fel kell készülnünk, és reménykednünk a legjobbakban.

hvg.hu: Miért vállalt tisztséget éppen egy energetikai vállalatban?

G. P.: Azért, mert az E-Star igazán innovatív cég, amely komoly szerepet vállalhat az energiahatékonyság növelésében az egész régióban, és ez számomra izgalmas feladatnak tűnik. Ezeket a kérdéseket kormányzóként is fontosnak tartottam. Mindig is érdekelt Magyarország és Közép-Európa is, és úgy érzem, most segíthetek egy itteni cégnek a fejlődésben, növekedésben.

hvg.hu: Csakhogy az üzleti környezet enyhén szólva nem kedvez egy fiatal, terjeszkedni próbáló vállalkozásnak. Válságban az eurózóna, komoly gondok vannak a régióban is. Mennyire aggasztó a helyzet ön szerint?

G. P.: Valóban nagyon veszélyes a helyzet, különösen az utóbbi napok fejleményeit tekintve. De ez nem indokolja, hogy ne csináljunk semmit és ne vágjunk bele új dolgokba.

hvg.hu: Gondolja, hogy az energiaszektor akár győztesen is kikerülhet a mostani krízisből?

G. P.: Az energia egyre fontosabb szerephez jut az emberek életében, függetlenül attól, hogy gazdasági válság van-e, vagy sem. Egyre többet használunk fel belőle globálisan, és az igény csak tovább nő, így itt egyre nagyobb lehetőségek lesznek a kutatásra, innovációra.

hvg.hu: A megújuló energiák egyelőre mégis nagyon kis szerepet játszanak a magyar gazdaságban, és a válság a befektetéseknek sem kedvez.

G. P.: De ha csak az elmúlt tíz évet nézzük, azt látjuk, hogy egyre fontosabb szerepe van a megújuló energiaforrásoknak. Persze csak versenyképes árakkal erősödhet tovább a szektor, de egyre több kormány ismeri fel, hogy érdemes támogatni – így van ez az Egyesült Államokban is –, és egyre több megújuló energiára épülő, versenyképes technológiát látunk az iparban, de ez csak úgy erősödhet meg igazán, ha a megújuló energia egyre kevésbé függ az állami támogatástól. De a most még létező árrés a megújuló és a hagyományos energia között folyamatosan csökken, ez a trend, és ez szerintem nagyon pozitív.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Gazdaság

George Pataki is beszáll a volt nagykövet kockázati tőkealapjába

Húszmillió dollárral kockázati tőkealapot hozott létre George Herbert Walker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete és Orbán Krisztián magyar üzletember magyarországi, bulgáriai és romániai kis- és középvállalkozások ellenőrző pakettjének megszerzésére - írta internetes kiadásában a St. Louis Business Journal című amerikai lap.

Közelebb a bajnoki címhez a Real Madrid

Közelebb a bajnoki címhez a Real Madrid

Megszökött egy elítélt az állampusztai börtönből

Megszökött egy elítélt az állampusztai börtönből

Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást

Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást