Ismét szmogriadó van Debrecenben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelték a szmogriadót kedden reggel Debrecenben, miután a szálló por (PM10) mennyisége az elmúlt két napban növekedett, s légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke is túllépte a riasztási küszöbértéket két mérőállomáson - közölte Vígh Vanda, a városháza sajtóreferense.

Debrecenben a meteorológiai előrejelzések szerint a levegő minősége tartósan romolhat, így kedden reggel 8 órától a szmogriadótervben foglalt korlátozások bevezetéséről döntött a Kósa Lajos (Fidesz) polgármester megbízásából eljáró Pajna Zoltán alpolgármester - ismertette a sajtóreferens.

Az intézkedések során nyílt téri égetési tilalmat rendeltek el a városban, s felkérték a lakosságot a tömegközlekedési járművek fokozott használatára. Egyúttal azt várják a járművel közlekedőktől, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérték, hogy ahol arra lehetőség van, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben ezekben a napokban - tájékozatott Vígh Vanda.

Szegeden is súlyos a helyzet

Kedd déltől Szegeden is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke közölte: a rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László (MSZP) polgármester felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás.

A polgármester utasította a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok - nitrogén-dioxid, szén-monoxid - kibocsátását. A dél-alföldi városban utoljára november 4-én rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, és három nappal később vonták vissza. A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán és Budapesten a szmogriadó tájékoztatási, Debrecenben a riasztási fokozata van érvényben.