Bicikliboltot nyitott bujkálás közben a maklári férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétfőn egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a férfit, akit kábítószerrel való visszaélés miatt tizenkét éve körözött a rendőrség. A negyvenhét éves férfi álnéven élt és egy bicikliboltot üzemeltetett a Blikk szerint, a bíróság szerint igyanakkor legális jövedelme nem ismert, mivel személyi okmányai sincsenek.

A rendőrség vasárnap közölte a honlapján, hogy a BRFK és a Terrorelhárítási Központ (TEK) nyomozói Makláron elfogtak egy tizenkét éve körözött férfit. Mint írták, a 47 éves S. Gy.-t 1998 óta körözték kábítószerrel való visszaélés bűntett miatt, 2009-ben nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak ellene. Elrendelte hétfőn a PKKB a Fővárosi Főügyészség indítványával egyezően S. Gyula előzetes letartóztatását szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye miatt, valamint azért, mert a gyanúsított az ellene folyó eljárás során megszökött a hatóság elől. 

A férfit a környezetében mindenki más néven ismerte, a keddi Blikk szerint a Pados Attila álnéven élte az életét Makláron, és Egerben egy kerékpárboltot üzemeltetett párjával, aki 12 éve kitartott mellette. Bár élettársa és nagyobbik fia is tudott a férfi múltjáról, mivell családtagok, jogilag nem lehet őket bűnpártolásért elmarasztalni.

Korábban a nyomozóhatóság a gyanúsított elleni büntetőeljárást 2002. június 4-én függesztette fel, majd miután a férfi ismeretlen helyre távozott, elfogatóparancsot adtak ki vele szemben. Végül ennek nyomán a gyanúsítottat múlt csütörtökön fogták el a hatóságok. Mint írták, az eltelt idő alatt S. Gyula bujkált a hatóságok elől. A férfinek nincs érvényes személyazonosító igazolványa, útlevele, vezetői engedélye, de más érvényes, személyazonosításra alkalmas okirattal sem rendelkezik. 

A bírósági végzés szerint a gyanúsítottnak nincs bejelentett munkahelye, legális jövedelme, és megélhetésének forrása sem ismert. A bíróság a bicikliboltra nem tért ki, ők azt feltételezik, hogy a "létfenntartását, megélhetését a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmény kapcsán biztosította". Mindezek alapján a bíróság arra következtet, hogy a férfi a kényszerintézkedés elrendelése nélkül újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el - hangsúlyozták. Már csak pár hónap volt hátra ahhoz, hogy az általa elkövetett bűncselekmény elévüljön - írta a rendőrség.