"Matolcsy, Orbán elkúrta" - szombaton tüntet a Milla is

"Matolcsy, Orbán elkúrta" - szombaton tüntet a Milla is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüntetést szervez szombat délutánra, december 3-ára az Egymillióan a sajtószabadságért csoport a Képviselői Irodaházhoz, ahol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lemondását követelik.

A Facebook közösségi oldalon és a Nem tetszik a rendszer blogon meghirdetett tüntetést az Egymillióan a sajtószabadságért csoport szervezi, a tervük pedig az, hogy a Képviselői Irodaháznál délután 2-kor gyülekező demonstrálókkal előbb a Fehér Ház, majd az Országgyűlés, a Gazdasági Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal ajtajára is kiragasztják az általuk megfogalmazott "decemberi 7 pontot".

A csoport 7 pontjában azt követeli, hogy Matolcsy Györgyöt azonnal mentsék fel, állítsanak fel egy hiteles és bizonyított pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanácsot, adják át ennek a tanácsnak a gazdaságpolitika irányítását, ameddig pedig a gazdasági válsághelyzet nem rendeződik, az országgyűlés ne fogadjon el semmilyen, a politikai vagy társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt. Ebbe a kategóriába tartozik szerintük a választási eljárásról szóló törvény, a köznevelési törvény, a bíróságokról szóló törvény, valamint a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó törvény is.

Tüntetés október 23-án az Egymillióan a magyar sajtószabadságért szervezésében - kattintson képeinkért!
©

Emellett követelik az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményének azonnali nyilvánosságra hozatalát, a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását ezzel kapcsolatban, az érintett területek társadalmi, szakmai és civil szervezeteinek bevonását a magyar álláspont kialakításába, valamint az őszinte, a helyzettel és a tényekkel szembe néző kommunikációt, azt, hogy a kormány hagyjon fel a hazudozással.

A hét pontot egy petíciókra specializálódott oldalra is feltöltötték, ahol bárki csatlakozhat hozzá elektronikusan is az aláírásával.

A csoport emellett kijelentette, "az Orbán-kormány minden más mellett a gazdaságpolitikát is elkúrta", "a gazdasági hozzá nem értésbe pedig mindannyian beledöglünk. Bóvli a gazdaságpolitika, bóvli az ország hitele, hitelessége, bóvli a forint, és ennek ezermilliárdokban mérhető ára van. Eltapsolták a megtakarításainkat a semmire. Ott tartunk, mint másfél éve, csak még a g...atyánkat is lehúzták rólunk. Matolcsy, Orbán elkúrta. Nem kicsit, nagyon. És közben folyamatosan hazudtak, mint a vízfolyás, szabadságharcról, sikerekről, az ország gazdasági helyzetéről, a saját szakértelmükről" - írják a gazdaságpolitikai témájú, és ezért "Matekból egyes" nevet viselő tüntetés Facebook-oldalán.

Szombatra a Munka törvénykönyve és a közszolgáltatásokat érintő változások miatt utcára hívják a munkavállalókat a szakszervezetek is, ők délelőtt 11-től demonstrálnak, a Kossuth térről a Széchenyi (volt Roosevelt) térre vonulnak át a Kockán az életed demonstráció keretében.