Lomnici-retus: az MTVA Központi Üzemi Tanácsa az éhségsztrájk felfüggesztését kéri

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Az MTVA Központi Üzemi Tanácsa hétfőn rendkívüli ülést tartott, amelyen úgy határozott, hogy részt kíván venni a Lomnici-ügy független kivizsgálásában.

Az MTVA Központi Üzemi Tanácsa (KÜT) hétfő este azt közölte: részt vesz a Lomnici Zoltán kitakarásának ügyének "független kivizsgálásában". A munkában a közlemény szerint vezető szerepet vállalnak és együttműködnének az MTVA, az MTI Zrt., az MTV Zrt. továbbá a Duna Tv Zrt. szakembereivel. 

"Fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára egyértelműen kiderüljön, hogy a közmédia presztízsét ismét súlyosan romboló eseménysorozat mögött milyen okok és személyek állnak" - írják. 

A KÜT felajánlását az MTVA vezetésének is megtette, egyúttal szükségesnek tartja, hogy 24 órán belül kezdje meg a munkáját a vizsgálóbizottság. A KÜT kéri az éhségsztrájkoló kollégákat, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel tiltakozó akciójukat. 

Mint arról beszámoltunk: Nagy Navarro Balázzsal, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökével együtt hárman tiltakoznak amiatt, hogy a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna Tv és az MTV múlt szombati híradójában.

Nagy Navarro Balázshoz most Szávuly Aranka és a Duna Tv-s Patakfalvy Sándor csatlakozott. Éhségsztrájkjukkal azt akarják elérni, hogy nevezzék meg a Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálásáért felelős embereket, vagyis a kitakarásra utasítást adó vezetőket. Nagy Navarro Balázs a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában azt mondtasms-ben értesítették az éjszaka, hogy raportra kell mennie.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója múlt csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megköveti Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a december 3-án 18 órakor a Duna Híradóban, majd az m1 19.30-as  Híradójában elkövetett, személyét sértő szakmai hibáért.

Mint Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója közleményében írta, az MTVA vezérigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely csütörtökön lezárult. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak a vizsgálatban érintett három munkatársa a szakmai hibát elismerte, és vállalta a felelősséget. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak.

A tájékoztatás szerint Lomnici Zoltántól a Híradó felelős szerkesztője még december 3-án este telefonon bocsánatot kért. A vasárnap reggeli Híradóba, valamint az MTVA internetes oldalaira a tudósítás hibátlan változata került fel.