Távozik az RTL Klubtól az antiszemita támadást meghamisító riporter

Távozik az RTL Klubtól az antiszemita támadást meghamisító riporter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Távozik az RTL Klubtól az a riporter, aki egy antiszemita támadásról készített beszámolót, de abban nem az egyébként valóban megtörtént eset áldozatát szerepeltették és a támadás időpontját is tévesen közölték. Az Index szerint a tévécsatornánál lezajlott belső vizsgálat után a munkatárs közös megegyezéssel távozik, az RTL Klub pedig bocsánatot kér a tévedésekért.

Azonnali hatállyal megvált a csatorna attól a riporterétől, aki egy antiszemita támadásról készített riportot: az RTL Híradóban bemutatott történetben ugyanis nem az a férfi szerepelt, aki az eset valódi áldozata volt, ráadásul a támadás időpontja sem szerepelt helyesen a híradásban – közölte a Hír24.

Az RTL Híradó keddi adásában számolt be arról Novák András riporter, hogy egy hetven év körüli idős férfit vertek meg származása miatt, pénteken a belvárosban. A tudósításban is szerepelt egy bottal közlekedő idős férfi, aki – így a riporter – arcát és hangját nem vállalta ugyan, de elmesélte neki, hogyan történt az eset.

A riporter beszámolója szerint épp hazafelé tartott, amikor fiatalok támadtak rá, akik zsidó származása miatt ellökték, és ököllel verték az arcát. A riportban megszólalt Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija is, aki elmondta, hogy is történt az eset. „Látták rajta, hogy zsidó, szakállal, fedett fővel, belekötöttek és végül megverték” – mondta el a főrabbi.

Az Index szerint az antiszemita inzultus nem a bemutatott 70 éves idős embert érte, hanem egy 58 éves férfit, és mintegy másfél hónapja történt a Kertész utcában. A pontatlanságokat megerősítette az Indexnek a híradóban szereplő Fröhlich főrabbi is. Fröhlich értetlenségének adott hangot, mert mint mondta, az interjú felvételekor az eset körülményeit tisztázták a riporterrel, a leadott anyagba mégis más szerepelt.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója az Index kérdésére elmondta, belső vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben, mert azzal, hogy a riporter nem a sértett személyről készült vágóképeket használta a híranyag elkészítéséhez, súlyosan megsértette a csatorna vonatkozó szabályait. A szerda esti híradóban visszatérnek az esetre, a csatorna pedig elnézést kér az érintettektől, valamint a hírt átvevő médiumoktól.

A Hír24 úgy tudja, hogy a riporter által felvett rendőrségi interjúból egyértelműen kiderül, hogy az eset nem most pénteken történt – amint azt a riporter sugallta –, és az is, hogy a főrabbi sem egy mostani ügyről beszélt. Az RTL Klubnál érvényes Szakmai Etikai Kódex kimondja, hogy a hírműsorokban illusztrációként nem használható más helyszínen, más szereplőkkel rögzített felvétel, mint amiről a riportban szó esik.

"A belső vizsgálat után a riporter belátta, hogy több súlyos szakmai hibát vétett, és közös megegyezéssel távozott a csatornától" – mondta el később az Indexnek Kotroczó, aki szerint a legsúlyosabb hiba az volt, hogy a Híradó anyagaiban soha nem használnak fel illusztrációkat, nem játszatnak újra eseményeket, mivel az nem hiteles. Ezt a szabályt az anyagot készítő riporternek is tudnia kellett volna.