Orbán és Lázár közösen irányíthatja a polgári hírszerzést

Orbán és Lázár közösen irányíthatja a polgári hírszerzést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A miniszterelnök irányíthatja a jövőben a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatalt (IH), és közreműködhet ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, jelenleg Lázár János.

A parlament hétfőn a kormánypártok támogatásával fogadta el a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát, kimondva, hogy a kormányfő az IH irányításával összefüggő egyes hatásköröket átruházhatja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra.

Az Országgyűlés egyúttal jóváhagyta azt is, hogy azoknak az adatoknak a körét, amelyeket a nemzetbiztonsági szolgálatoknak közzé kell tenniük, az egyes minisztériumok helyett a kormány - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével - rendeletben állapítsa meg. A változások a jogszabály kihirdetését követő napon lépnek hatályba.

Lázár János május végén az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatal - amely elsősorban a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik - felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne.

©

A szervezeti átalakulásra utalt az is, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban már a Miniszterelnökség fejezetében szerepelnek az IH 7,5 milliárd forintos kiadásai.