Elítéli a drukkerek zsidózását a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyar kormány elítéli az izraeli-magyar labdarúgó-mérkőzés megzavarását - áll a kormány közleményében.

Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli az augusztus 15-ei izraeli-magyar barátságos labdarúgó-mérkőzés méltó lebonyolítását megzavaró szurkolók viselkedését.

A kormány az új alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszemenőbbekig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen - rögzítette a Kormányszóvivői Iroda az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A kormány "akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, és ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja" - teszik hozzá. A kormány nyitottsággal és békével közelít a világ összes népéhez, és ezt a hozzáállást kéri minden magyar embertől - zárul a Kormányszóvivői Iroda közleménye.

A Slovensko, do toho! című blog szerzője pénteken tette közzé azt a videót, amely a szerdai barátságos meccsen készült, és amelyen mámorosan zsidózó és gyalázkodó magyar drukkerek láthatók és hallhatók az izraeli himnusz alatt. (Erről szóló publicisztikánkat itt olvashatja.)

Szerdán elíatélte a meccsen történteket Bánki Erik fideszes képviselő, az MLSZ elnökségi tagja. Mint a hvg.hu-nak mondta, kint volt a meccsen, ő is hallotta, amit a szurkolók egy része művelt. "Ez nemcsak a sportpályán, hanem sehol sem fogadható el" - közölte. Bánki szerint a történtek az MLSZ szerdai ülésén is napirendre kerülnek.

Izraeli lapok hétfőn foglalkoztak a barátságos mérkőzésen történtekkel. A Haarec című izraeli napilap azt idézte fel, hogy a magyar szurkolók a lelátókról "büdös zsidót" kiáltottak, Mussolinit méltatták, Palesztinát éltették, és az izraeli himnusz elhangzásakor hátat fordítottak a focipályának.