Nem izgatta az embereket Orbán levele

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hiába költöttek az önmagában 850 milliós nemzeti konzultáció népszerűsítésére plusz 300 millió forintot, a hétfőn lezárult munkaügyi levelezés minden eddiginél kevesebb embert érdekelt – írja a Népszava. A hivatalos adatok szerint 690 ezren küldték vissza a kérdőívet, ez a szám pedig alulmúlja a korábbi három hasonló akció eredményét.

Kifulladni látszik az Orbán-kormány által kitalált "közös kormányzás" eszköze – írja a Népszava. A lap mindezt arra alapozza, hogy az augusztus 20-án zárult – sorrendben negyedik – akció minden eddiginél kevesebb embert érdekelt: mindössze 690 ezren küldték vissza határidőre a májusban postázott, munkaügyi témájú kérdőíveket.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a lapot arról tájékoztatta, hogy "az augusztus 21-i összesítés szerint a kérdőívre 690 327-en válaszoltak, de a "postán is sok levél van még", ezek pedig folyamatosan érkeznek a feldolgozást, illetve az adatkezelést végző állami hivatalhoz, a KEK KH-hoz.

A korábbi két alkalommal, amikor ugyanígy nyolcmillió választónak küldték ki az Orbán Viktor által aláírt kérdőíveket, mindig több válasz érkezett. Az alkotmányozással kapcsolatos tavaly tavaszi kérdőívre még a megszólítottak 11,5 százaléka, 920 ezer ember válaszolt, míg a tavaly nyár elején indult, szociális témájú konzultációnál ez az arány 14,25 százalék volt, ami 1,14 millió választ jelentett.

A válaszadók annak ellenére sem lettek aktívabbak, hogy az I.M.G. Inter Media Group Kft.-t a levelezés mintegy 850 milliós költségén felül további 308,5 millió forintért bízták meg a munkaügyi tárgyú konzultáció hirdetésével. Az I.M.G. a BKV járművein, a Mahir oszlopain és óriásplakátokon is buzdította az embereket arra, küldjék vissza a kérdőíveket, és jutott sajtóhirdetésre is.