szerző:
hvg.hu

A válság még nem ért véget, és arra kell készülni, hogy egyhamar nem is fog – mondta Orbán Viktor a magyar nagykövetek értekezletén. A kormányfő szerint Magyarország sikeresen kezelte a válságot, de a lengyelek és a csehek még nálunk is jobbak, hiszen alacsonyabb az államadósságuk. A brüsszeli konfliktusok Orbán szerint elkerülhetetlenek voltak, és jelezte: már készülnek a következőre a rezsiszolgáltatások nonprofittá tétele miatt.

A magyar diplomáciának arra kell felkészülnie, hogy az euróválság a következő években is meghatározó eleme marad az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a magyar külképviseletek vezetőinek éves értekezletén. A kormányfő szerint jelenleg semmilyen jel nem utal arra, hogy „a Nyugat-Európa által felhalmozott válságtömeg” kezelése rövid távon megoldható, és egy-két éven belül megszületne egy új európai politikai és gazdasági rendszer.

A miniszterelnök kritikusan emlegette azt a dokumentumot, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke készített az EU jövőjéről. Úgy fogalmazott: ez tipikusan az a hozzáállás, hogy ha nem tudják megoldani a problémát, akkor inkább a holdutazásról kezdenek beszélni. Az igazi problémáról – arról, hogy a német gazdaság versenyképessége messze meghaladja a vele azonos pénzt használókét – egyáltalán nem szól ez a dokumentum.

Orbán szerint a pénzügyi válság mellett reálgazdasági válság és vezetési válság is kialakult, a politikai vezetők időhorizontja ugyanis rövid – hiszen négyévente választás van –, a válság viszont lassan történelmi léptékkel értelmezhető. A kormányfő azt mondta: ez nem a demokrácia kritikája, csak jelezni szeretné, hogy van egy „beépített probléma” a rendszerben, ami nem segíti a válságkezelést.

©

Van, aki jobban csinálta

A kormányfő azt mondta: Magyarország sikeres volt a válság kezelésében, de nem annyira, mint a lengyelek, a csehek vagy a szlovákok. Ennek oka az államadósság szintje, hiszen a többi közép-európai országnak jóval nagyobb mozgásteret biztosított a kisebb államadósság. Orbán szerint ugyan vannak olyan hangok, amelyek szeretnének lazítani az adósságot korlátozó szabályokon, de minden ilyen törekvés szemben áll Magyarország érdekeivel: a magyar államnak továbbra is igyekeznie kell 70 százalék közelébe leszorítani a GDP-arányos államadósságot.

Nyugat-Európa a krízis kezdetén olyan, rövid távú megoldást választott, ami elmélyítette a válságot: megnövelte az államadósságot – mondta Orbán, aki szerint egy ország a reménytelen kategóriába kerül, ha a GDP 90 százaléka fölé megy az adóssága. 70 és 90 százalék közt a veszélyzóna van, ahol jelenleg Magyarország is tart, az igazi biztonság csak 50 százalék körül lesz. Az államadósság növekedésének nyertesei a pénzpiacok, ahol magánhaszon keletkezik, a terheket viszont társadalmasítják, ami Orbán szerint nem fér össze sem a klasszikus kereszténydemokrata, sem a szociáldemokrata politikával.

„Szembe kell nézni azzal, hogy az európai társadalmak nem fognak tudni együtt élni ennek a pénzszivattyúnak az működésével” – mondta a kormányfő, aki szerint a bizalomvesztés Brüsszellel szemben már bekövetkezett. A nemzetállami szinten a vezetők azonban ezt nem engedhetik meg maguknak, ez pedig felértékeli a nemzeti válságkezeléseket. Orbán arra kérte a nagyköveteket, hogy állomáshelyeiken ebből a szempontból igyekezzenek képviselni a magyar kormány politikáját.

Többé nem lehet a Nyugatot utánozni

„Az elmúlt 20 évben volt egy intellektuális mankó a hónunk alatt, mindent úgy kell csinálni, mint Nyugaton, de ezt a történelem kirúgta” – mondta Orbán arról, hogy Magyarországnak saját utat kell találnia. „Nekünk kell utat törni a dzsungelben a macheténkkel” – fogalmazott a kormányfő, de hozzátette, hogy kellő szerénységgel kell elmagyarázni a magyar érdekeket a világban, hiszen „a sikerünk még nem átütő”.

©

A válság sikeres kezelése Orbán szerint csak egy munkaalapú társadalomban lehetséges, a kormány célkitűzése pedig az, hogy az aktivitási mutatót 70 százalék fölé vigyék. „Az amerikai szintet kell megcélozni, a kínai 85 százalékot nem fogjuk tudni elérni, mert ahhoz kínainak kell lenni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak annyiban van előnye, hogy itt sosem volt jóléti társadalom, mert ha lett volna, sokkal nehezebb lenne onnan visszamenni.

A munkaerőpiac viszont nem olyan lesz, mint az elmúlt 20-30 évben, hanem sokkal rugalmasabb – mondta Orbán, aki szerint nem csak napi 8 órás munka lesz a jellemző, hanem sok lesz az idénymunka és a részmunkaidő. Az új rendszer viszont nem működhet társadalmi támogatottság nélkül, ezért a tehermegosztás sem fog eltűnni a magyar politikából: megmaradnak tehát a bankadóhoz, vagy a multinacionális cégek különadójához hasonló közterhek.

A magyar politika tilalomfái

Orbán szerint csak széles középosztállyal rendelkező társadalmak tudnak valódi demokráciát működtetni, ezért a kormány folytatni fogja a középosztály „felerősítését”, vagyis marad az egykulcsos adó, a gyerekek utáni adókedvezmény, illetve lehetőség szerint lesz adócsökkentés. A kormányfő ugyanakkor úgy vélte: nem lehet stabil demokráciát építeni az idős nemzedék támogatása nélkül sem, ezért „mint demokráciaproblémát” vissza kell utasítani minden, a nyugdíjak csökkentésére vonatkozó igényt.

Az értekezleten jelen lévő Kovács László, korábbi külügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére a miniszterelnök azt mondta: Magyarország nem tud érdemben hozzátenni semmit ahhoz a vitához, amely az eurózóna jövőjéről folyik, így csak arra kell vigyáznia, hogy nehogy kirekesszenek bennünket egy későbbi csatlakozás lehetőségéből. A Brüsszellel kialakult konfliktusokat Orbán jónak és elkerülhetetlennek nevezte, amelyeket szerinte előre láttak.

„Kétszer 1800 milliárdot szedtünk be három év alatt, nem lehetett megúszni a konfliktust. Valakinek ez a pénz hiányzott a bevételi sorból, ez kellemetlen érzés lehetett” – mondta Orbán, aki szerint már érik egy következő hasonló összecsapás a rezsiszolgáltatások nonprofittá alakítása miatt. A kormányfő szerint az energiatermelést ugyan nem lehet nonprofittá tenni, de az elosztását, legalább lakossági szinten igen, és ebből biztosan konfliktus lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Nem elírás: több mint 8 millió virtuális univerzumot hoztak létre amerikai tudósok

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

14 ezer forint helyett most ingyen az öné lehet ez a két nagyszerű játék

14 ezer forint helyett most ingyen az öné lehet ez a két nagyszerű játék

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Megszüntetné az első osztályú vasúti kocsikat egy német politikus

Megszüntetné az első osztályú vasúti kocsikat egy német politikus