Alvilág és titkosszolgák: van mit tisztázni az LMP szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ténymegállapító albizottságot hozna létre az LMP annak tisztázására, hogy milyen összefüggések vannak a kilencvenes évek olajügyleteiben is felbukkant személyek, egyes bűnözői körök és a titkosszolgálat között - jelentette ki Mile Lajos a Magyar Nemzetnek.

A lap pénteki számában megjelent cikkben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja arról beszélt, szerinte használna a titkosszolgálatok hitelességének, ha a testület ilyen módon tekintené át, milyen kapcsolatban álltak egymással a polgári, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a bő két évtizede színre lépett alvilág. 

A képviselő a lap kérdésére, hogy miként vélekedik a Gyurcsány-kormány által a Nemzetbiztonsági Hivatal élére kinevezett Laborc Sándor és az olajszőkítési ügyleteiről elhíresült P. Tamás kapcsolatáról, azt mondta: az ilyen kapcsolat különleges műveleti célból indokolt lehet, ám azt tisztázni kell, hogy ők ketten milyen formában, milyen körülmények között és milyen célból találkoztak. 

Szavai szerint a ténymegállapító bizottságnak azután lenne szerepe, hogy a szolgálatok végeznek azokkal a belső vizsgálatokkal, amelyek a kilencvenes évek elejétől tekintik át a nemzetbiztonsági szervek és az alvilági körök kapcsolatait. A bizottságnak arra is választ kell kapnia, hogy milyen mélységig vizsgálódtak a szolgálatok, és meddig tartottak esetleges együttműködések.