Délután a Múzeumkertbe vonulnak a pesti gimnazisták

Délután a Múzeumkertbe vonulnak a pesti gimnazisták

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szombat délután több budapesti gimnázium diákjai a Múzeumkertbe mennek tiltakozni a felsőoktatás átalakítások és a tandíj ellen. Dunakeszin ülősztrájkolnak a diákok, szerdán nagy tüntetés készül.

Ülősztrájk nem lesz ma a budapesti Trefort gimnáziumban, de az órákat követően először az iskolán belül tartanak a gimnazisták tiltakozó gyűlést, később közösen vonulnak Nemzeti Múzeum kertjébe demonstrálni.

Mi nem a középiskolánk ellen tiltakozunk, ezért nem akarjuk ülősztrájkkal bojkottálni a tanórákat - adott magyarázatot a hvg.hu-nak Íritz Márton, a gimnázium diákönkormányzatának vezetője arra, hogy miért nem az elmúlt napokban több középiskolában látott tiltakozási formát választották.

©

Megegyeztek a megmozdulást szerező diákönkormányzattal, hogy délelőtt rövidített órákat tartanak, amin a gimnazisták részt vesznek, így sztrájkról nem lehet beszélni – mondta a hvg.hu-nak az előkészületekről Poros András, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola igazgatója.

Így a tanítás 12.50-ig tart, majd a 13 órakor gyűlést tartanak majd a diákok a tornateremben, terveik szerint pedig ezt követően utcára vonulnak, amihez más iskolák diákjai is csatlakozni fognak. Az iskolai gyűlésen felolvassák követeléseiket, amely azonos a Hallgatói Hálózat által korábban ismertetett 4+1 ponttal.

A diákönkormányzati vezető elmondta, hogy tíz budapesti gimnáziumot invitáltak a Múzeum körúti tiltakozásra, közülük a Radnóti és Apáczai ELTE-gyakorlóiskolákkal magától értetődő az együttműködésük. Arra még nincs tervük, hogy a Múzeumkertben tartanak-e beszédeket, illetve az is helyben, spontán dől majd el, hogy innen folytatják-e útjukat.

Megzavarták Hoffmann tájékoztatóját

Hoffmann Rózsa szombaton délelőtt a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének Szent István Gimnáziumban tartott rendezvényét vett részt, ahol az iskola dísztermében beszédet tartott az uniós finanszírozású Tehetséghidak Program nyitó rendezvényén. A 4K egyik fiatal aktivistája megzavarta a rendezvényt.

Összefognának a középiskolák

Szombat délelőtt egy gimnazista bázis létrehozásáról kezdtek tárgyalni a budapesti Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium diákjai az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és a Közgazdasági és Politechnikum képviselőivel - tették közzé a Facebookon.

A közös gimnazista bázisnak az a célja, hogy koordinálja a Hallgatói Hálózat által meghirdetett jövő hétfői, illetve szerdai megmozdulásokon való közös részvételt, mozgósítsa és tájékoztassa a diákokat mozgósítása, tájékoztatása. További középiskolák csatlakozását is várják.

Eddig húsznál is több középiskola - többek között a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Budai Középiskola és a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium - diákjai csatlakozta a jövő szerdára, a Magyar Tudományos Akadémia főépületéhez meghirdetett diáktüntetéshez.

Vidéken is folytatódtak a tiltakozások

A dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban körülbelül 120-130 diák, majdnem a teljes tizenkettedik és tizenharmadik évfolyam ülősztrájkol - közölte az Eduline.hu. A megmozdulás - amelyet a tanári kar és az iskola igazgatója is támogat - fél tízkor kezdődött, és várhatóan fél tizenkettőig tart - mondta az Eduline-nak Alacsony Zsóka, az intézmény tanulója. 

A dunakesziek közül többen is csatlakoznak a Télirózsás forradalom elnevezésű tiltakozáshoz, amelynek szervezői azt tervezik, hogy egy-egy szál rózsát dobnak majd a Dunába Budapesten, így tiltakozva a keretszámvágás, az egyetemek és főiskolák állami támogatásának csökkentése és a hallgatói szerződések ellen.

Szombat délelőtt a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban is demonstráltak a diákok, a tornateremben több mint 230 tanuló részvételével tartottak ülősztrájkot a tervezett felsőoktatási változások miatt - írta az Eduline. A portál szerint a iskolások aláírták a Hallgatói Hálózat 4+1 pontos követeléslistáját, amelyet aztán a város jegyzőjének adtak át.

Hétfőn Tatán is tüntetnek a középiskolás diákok, olvasható a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán. A demonstrálók hétfőn 15 órakor gyülekeznek a Haranglábnál. Siófokon szerdán reggel 8-kor kezdődik a tüntetés, a KIKK előtti gödörben. A szervezők a Krúdy Gyula Szakközépiskola, a Baross Gábor Szakközépiskola, valamint a Perczel Mór Gimnázium diákjait szólítják fel elsősorban a csatlakozásra, de várnak mindenkit, aki egyetért velük.