Orbán Viktor: nem lesznek keretszámok - videó

Orbán Viktor: nem lesznek keretszámok - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetlen mondatot szánt a hvg.hu-ra a miniszterelnök, de egy rejtélyes találkozóról távozva elárulta: jövőre nem lesznek keretszámok a felsőoktatásban. Az elejtett mondat egyelőre nem segít tisztán látni az elmúlt napok kommunikációs káoszában.

"Keretszámokról? Azok nem lesznek" - válaszolt röviden Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu kérdésére szombaton kora délután, miután a budapesti Ötkert nevű szorakozóhelyen zárt körben beszélgetett fiatalokkal. Munkatársunk azt próbálta megtudni a zártkörű rendezvényről távozó kormányfőtől, hogy döntöttek-e már a felsőoktatási keretszámokról. A találkozón elhangzottakról a résztvevő fiatalok nem árultak el részleteket.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtóstábjának vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, Orbán Viktor még szombat délután Facebook-üzenetben összegzi a fiatalokkal folytatott konzultációk alapján kialakított álláspontját az ügyben.

A kormányzati kommunikáció az elmúlt néhány napban teljesen kaotikus volt a felsőoktatási keretszámok ügyében. Még az sem egyértelmű, hogy megszületett-e már a döntés. Giró-Szász András kormányszóvivő december 6-án az MTI kérdésére megerősítette, a jövő évi keretszámok fő számai  - így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma - megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.

Orbán Viktor ezzel szemben pénteken, Brüsszelben tagadta, hogy döntés született volna. "Miről beszélünk? Hol van kormánydöntés? (…) Mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, engedjék meg, hogy elrontsuk azt a dolgot. (...) Amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni" – fogalmazott a kormányfő. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere ugyanakkor arra utalt, hogy Orbán hamarosan bejelentést tesz az ügyben.

Hozzászólások