Az ügyészség elutasította a zsidólistázó Gyöngyösi feljelentését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította Gyöngyösi Márton hamis vád miatt tett feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet a politikus azután tett, miután Mesterházy Attila és Steiner Pál szocialista politikusok feljelentették őt - tudta meg Fazekas Géza ügyészségi szóvivőtől hétfőn az MTI.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi Mártonnak a The Jewish Chronicle című angol folyóirat által közölt interjúja alapján Mesterházy Attila - frakciótársával, Steiner Pállal közösen - a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte azt a tényt, hogy Magyarországon 400 ezer állampolgárt pusztán zsidó származása miatt meggyilkoltak vagy deportáltak a holokauszt idején, és "állítása szerint fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás".  

A Központi Nyomozó Főügyészség előbb feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben, majd március 20-án nyomozást indított - idézte fel Fazekas Géza. Hozzátette: elsődlegesen beszerezték az angol hetilap feljelentéssel érintett február 3-i, majd annak következő számát is, mert egy, a témához kapcsolódó írás abban is megjelent. A cikkeket hitelesen lefordíttatták, majd eljárási jogsegély keretében az Egyesült Királyság illetékes hatósága tanúként hallgatta ki a szerzőt.

Az újságíró, aki helyettes tartalmi szerkesztője is a lapnak, elmondta: január 19-én készítette az interjút, majd cd-lemezen átadta az angol hatóságoknak a beszélgetésről készült eredeti, vágatlan, nyers felvételt. Azt is el mondta, hogy a szerkesztett cikket nem küldte meg Gyöngyösi Mártonnak egyeztetésre.  

A Központi Nyomozó Főügyészség az angol hatóságtól megkapott hangfelvétel hiteles másolata alapján megállapította: Gyöngyösi Márton az angol hetilap cikkével ellentétben nem kérdőjelezte meg a holokauszt áldozatainak számát, a holokauszt megtörténtének tényét elismerte, az áldozatok számát illetően pedig az újságíró többszöri kérdése ellenére sem kívánt sem nyilatkozni, sem becslésekbe bocsátkozni. Az interjú során a képviselő semmi olyan kijelentést nem tett, vagy számadatot nem közölt, amellyel a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett emberiség elleni cselekményt jelentéktelen színben tüntette volna fel, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszűntették.  

A képviselő az elkészült cikk szövegét nem ismerte, annak megjelentetéséhez nem adta előzetes hozzájárulását,  és közvetlenül a cikk közlését követően helyreigazítási kérelemmel fordult a lap szerkesztőihez a szerinte szándékosan félreértelmezett nyilatkozata miatt. Ebben tisztességtelennek és szakmaiatlannak nevezte az újságíró eljárását. A Jobbik frakciója múlt hét csütörtökön közleményben üdvözölte a Központi Nyomozó Főügyészség augusztusi határozatát.

A képviselő az ügyben ellene feljelentést tevő két szocialista politikus ellen feljelentést tett hamis vád miatt. Az ügyészség - tekintve, hogy a nyomozás megszüntetése augusztusban történt - csak ezt követően foglalkozott érdemben Gyöngyösi Márton feljelentésével. A főügyészség álláspontja szerint mivel a feljelentők nem tudták azt, hogy a nyilatkozatban nem hangzott el az interjúban megjelent állítás, nem követhették el a hamis vád bűntettét. Ezért a főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést.