ELTE-iskola: nem egyeztetnek pártokkal a szülők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem áll semmiféle politikai párt vagy egyéb szervezet támogatása az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola sorsával kapcsolatban fellépő szülők mögött - közölte az ELTE Gyakorlóiskoláért Szülői Közösség.

Közleményben határolta el magát a politikai pártoktól az ELTE Gyakorlóiskoláért Szülői Közösség, amely az iskola hosszú távú fennmaradását szeretné elérni.

"Természetesnek tartjuk, hogy politikusok, politikai pártok is kifejtsék - akár a miénkkel azonos, vagy épp azzal ellentétes - álláspontjukat az üggyel kapcsolatban. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy az iskola finanszírozásának a megnyugtató rendezését alapvetően szakmai feladatnak tartjuk; célunk nem a kialakult helyzetért viselt politikai felelősség megállapítása, hanem a megoldás megtalálása" - írták a szülők.

"Egyértelművé kívánjuk tenni, hogy a szülői kezdeményezés mögött semmilyen politikai párt vagy egyéb szervezet formális vagy informális támogatása nem áll, álláspontunkat és lépéseinket politikai pártokkal, vagy egyéb, az iskolához közvetlenül nem kötődő szervezetekkel nem egyeztetjük" - olvasható a közleményükben.

Az ELTE Gyakorló Általános Iskoláért és Középiskoláért létrehozott kezdeményezés szervezői, azaz az iskola jövőjéért aggódó szülők hozzátették, örülnek annak, hogy "az iskola finanszírozásával kapcsolatos problémakör a szélesebb nyilvánosság érdeklődését is felkeltette, egyben érzékeljük és köszönjük a felénk megnyilvánuló szimpátiát és támogatást".

Az ELTE december közepén jelentette be, hogy változik a budapesti Kiss János altábornagy utcában lévő ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola struktúrája. Az egyetemi szenátus december 17-i ülésén hozott határozatot az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola 2013-as évtől kezdődő működtetéséről.

Az ELTE akkor azt közölte, hogy az egyetem a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartja az országos szinten kiemelkedő jelentőségű nyolc évfolyamos általános iskolát, a középiskolai osztályok esetében azonban erre nincs módja.

A szülői közösség most azt szeretné elérni, hogy az iskola - "és mindaz, amit az iskola jelent: progresszív szellemiség, gyermekközpontú nevelési elvek és gyakorlatok, minőségi oktatás" - hosszú távon is fennmaradjon.

Első lépésként január 9-én az iskola tornatermében fórumot tartanak, amelynek az a célja, hogy az ügyben érintett szülők és diákok megfelelő tájékoztatást kapjanak a döntési pozícióban lévő intézmények, állami és önkormányzati szervek vezetőitől az iskolával és különösen annak finanszírozásával kapcsolatos terveikről. A fórumra többek között meghívták Mezey Barnát, az ELTE rektorát és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármestert is.

A fórum eredményétől függően további kezdeményezéseket, akciókat is terveznek, hogy "megmutassuk az iskola fennmaradásáért küzdők mögött álló jelentős támogatást. Ezekről az akciókról a megfelelő időben tájékoztatni fogjuk az érdeklődő közvéleményt" - tették hozzá most a szülők.