MSZP: "ekkora őrültséget még az Orbán-kormány sem léphet meg"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MSZP reméli, hogy a kiszivárgott üzemszabályozási törvénytervezet csak az Orbán-kormány újabb rögtönzése, és nem a kabinet valódi szándéka. "Az ugyanis végzetes hiba lenne, és ekkora őrültséget még az Orbán-kormány sem léphet meg" - fogalmazott szerdai közleményében Gőgös Zoltán szocialista képviselő.

A Magyar Nemzet szerdai számában egy olyan készülő üzemgazdálkodási törvénytervezetet ismertettek, amely szerint az agrárgazdaságokat arra köteleznék, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

Erre reagálva Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányzati hírportálon közzétett szerdai videonyilatkozatában kijelentette: nincs olyan üzemszabályozási törvénytervezet a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), amely tönkretenné vagy nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket, nincs olyan tervezet a minisztériumban, amelyre a sajtó hivatkozik.

"Senkit sem akarunk tönkretenni, mi a mezőgazdaságot nem bontani, hanem építeni szándékozzuk, és ebben a szellemben dolgozunk a jövőben is" - jelentette ki. Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke erre azt írta: nem csodálkoznak azon, hogy Fazekas Sándor szerint a VM-ben nincs ilyen javaslat, hiszen - mint kiemelte - a földtörvény sem a VM-ben készült. "Azaz Fazekas Sándor vagy továbbra sem tudja, hogy mi történik a minisztériumában, vagy továbbra is hazudik" - tette hozzá.

A képviselő szerint a Fidesz-kormány javaslata - elfogadása esetén - azonnal lehetetlenné tenné a hitelezést a nagygazdaságok számára, és ez bizonyosan a magyar élelmiszer-feldolgozó ágazat végét jelentené.

Ez mintegy 2-300 ezer szarvasmarha és csaknem másfél millió sertés, vagyis lényegében az amúgy is nehéz helyzetben lévő hazai állattenyésztés termelése közel 90 százalékának elvesztésével járna. A törvény társadalmi hatásai csak becsülhetők, de 70-80 ezer munkahely megszűnése és egy minimum 15-20 százalékos élelmiszerár-robbanás borítékolható - áll Gőgös Zoltán közleményében.