Húsvétkor is lesz ételosztás a Blahán

Húsvétkor is lesz ételosztás a Blahán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ételt az Életért program március közepétől mindennapossá tette ételosztását Egerben, az adagszámokat Eger mellett Debrecen csapata is növeli a közeljövőben. A fővárosban a Krisna-hívők Húsvét alkalmából március 30-án, szombaton kiemelt, ünnepi ételosztást tartanak 1500 főre, a Blaha Lujza téren.

Mindennapi ételosztást indít az Ételt az Életért Egerben. Húsvét szombatján a fővárosban várják újabb kiemelt akcióval a rászorulókat. Éves szinten már 400 000 fölötti adagszámmal látják el missziójukat a Krisna-hívők.

Az Ételt az Életért a 2013-as évre célul tűzte ki, hogy a budapesti rendszeres ételosztások fenntartása mellett vidéken is egyre több helyszínen segítse a rászorulókat. Egri Irodája, amely 1999-ben alapult, az alapítvány életmentő célkitűzéseit a szociálisan hátrányos helyzetű észak-magyarországi régióban valósítja meg, együttműködve a helyi ellátókkal és önkormányzati szervekkel.

karácsonyi sorban állás
©

Míg 2012-ben közel 7000 adag meleg ételt osztott ki a helyi csoport, addig a 2013-as évben már megtízszerezik ezt a mennyiséget. A bővítést az egyre növekvő igények teszik indokolttá. A hátrányos helyzetű észak-magyarországi térségben számos tartósan munkanélküli személy, nagycsaládos és kisnyugdíjas került krízishelyzetbe, vagyis még a napi alapélelmiszerek beszerzésére sincs lehetőségük.

Az ellehetetlenült élethelyzetben az alapítvány azáltal kíván segítséget nyújtani, hogy az élelmezés megoldásával a családoknak kevesebbet kell költeni étkezésre, így lehetőséget kapnak egyéb költségeik rendezésére és a fennálló tartozásaik kiegyenlítésére.

Az egri csoport minden hétköznap 300 adag friss, meleg egytálételt és kenyeret oszt ki, lehetőség szerint gyümölccsel és édességgel kiegészítve. A rászorulókat a helyi családsegítő értesíti a lehetőségről. Az ellátottak éthordóban viszik haza az ebédet, amelyet így a családdal közösen fogyaszthatnak el. A közös étkezések családmegtartó szerepére szintén nagy hangsúlyt fektet a szervezet, noha sokaknak ez az egyetlen napi étkezési lehetőségük. Az akció március 18-án indult, melyet egri önkéntesek, egy vegetáriánus étterem és kisebb vállalkozások is támogatnak.

©

Eger mellett Debrecen városában is emelik az adagszámokat, itt négyszer több ember ellátásáról gondoskodnak tavasztól. A rendszeres ételosztáson kívül kiemelt, hosszú, ünnepi hétvégékre eső, egyedi akciókat is terveznek 2013-ban. Húsvét szombaton újabb 1500 adag étellel és az ünnephez illő finomságokkal segíti a szervezet a szegényeket a fővárosi Blaha Lujza téren.