Óbudáig jár májustól a fővárosi 9-es busz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghosszabbítják a budapesti 9-es busz vonalát, és ehhez buszsávot jelölnek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, amelyet a biciklisek is használhatnak majd. Az átalakítás után a járda melletti kerékpárutat valószínűleg megszüntetik. A Budapesti Közlekedési Központ azt ígéri, hogy az új 9-es vonalon részben vadonatúj Mercedes Citaro 2 típusú csuklós buszok járnak majd.

Május 1-jétől mindkét irányban buszsávot jelölnek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, amelyet a kerékpárosok is használhatnak. Ezen a részen most  2x3 forgalmi sávon haladhatnak az autók, de ez a sávelosztás indokolatlan a fogadó Andrássy úti csomópont kapacitása alapján.

A bicikliseknek burkolati jelekkel biztosítanak csatlakozási lehetőségét az Alkotmány utcai, Andrássy úti és Károly körúti kerékpársávba. A járdán vezetett kerékpársávot várhatóan 2013 végéig megszüntetik.

A buszsávokkal újjáélesztik a környék nappali felszíni tömegközlekedését a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon. Itt halad majd el a 9-es busz, amelynek vonalát meghosszabbítják Óbudáig, a Bogdáni útig, a 109-es busz vonalán. A 2008-ban a 9-es és a 206-os buszok összekötésével létrehozott 109-es járat az utasok körében népszerű lett, az új szakaszon átutazók száma folyamatosan nőtt – írják a BKK közleményében. Az új 9-es buszok menetrendjét módosítják, fejlesztik az ígéretek szerint, emellett a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél új megállóhelyet jelölnek ki.

A jelenlegi 9-es járat kieső kapacitásának pótlásához a Baross utcában közlekedő 83-as trolibusz napközben sűrűbben jár majd. Az új 9-es buszok vonalán részben a 2013 májusától fokozatosan forgalomba álló teljesen alacsonypadlós, klimatizált, korszerű, vadonatúj Mercedes Citaro 2 típusú csuklós autóbuszok viszik majd az utasokat.

A Bajcsy-Zsilinszky úton átprogramozzák a jelzőlámpákat, így a csomópontok áteresztő képessége elvileg a közúti járművek által használható sávok számának csökkenése ellenére sem változik. A 9-es autóbusz óbudai és kiskörúti szakaszán is módosítják a jelzőlámpa programokat a gyorsabb közlekedéshez.

A közös busz- és kerékpársávot a BKK Közút alakítja ki. A munkát április másodikán kezdik, amit lehet, éjszaka végeznek el. Nagyobb felületű marási és aszfaltozási munka a Bajcsy-Zsilinszky út Harmincad utca és József Attila utca közötti szakaszán április 19-e, péntek és 21-e, vasárnap között lesz.

Később a tervek szerint visszatérhetnének a villamosok a Deák Ferenc tér és a Lehel tér közötti szakaszra. Azt tervezik, hogy a 14-es vonalat összekapcsolnák a 47-essel és a 49-essel, vagyis vágányokat építenének a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci út elején - tette hozzá a BKK.