Tisztázták, egy magyar alelnöke van a Zsidó Világkongresszusnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jelenleg egy magyar alelnöke van a Zsidó Világkongresszusnak (WJC), mégpedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Feldmájer Péter - közölte a szervezet az MTI érdeklődésére.

A WJC vasárnaptól keddig rendezte meg közgyűlését Budapesten, és hétfőn tartották a szervezet tisztújítását. A kihirdetett eredmény szerint egyik magyar jelölt sem került be a tíz választott alelnök közé, így sem Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, sem Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját nem választották meg alelnöknek.    

A WJC közölte, hogy a 12 legnagyobb zsidó szervezet vezetője automatikusan a Zsidó Világkongresszus alelnöke, így jelenleg Feldmájer Péter is, aki a Mazsihisz élén áll. Ha nem ő vezeti majd a Mazsihiszt, az utódja szintén automatikusan a WJC alelnöke lesz - tették hozzá.    

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke hétfőn az M1 Az Este című műsorában azt mondta: két magyar alelnöke is lesz a WJC-nek, ugyanis pozíciójánál fogva a WJC alelnöki tisztségét tölti be a következő négyéves ciklusban Gergely Andrea, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke is.    

Az MTI megkeresésére Gergely Andrea csütörtökön azt közölte, hogy ő nem alelnök, hanem "fiatal felnőttként” a WJC Igazgatótanácsának megválasztott tagja. Erre reagálva Feldmájer Péter az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a szervezet régi és a mostani közgyűlésen elfogadott alapszabályát még összhangba kell hozni, az igazgatótanácsi tagság korábban egyúttal alelnöki tisztséget is jelentett.