Kivonultak Navracsics beszédéről a német diákok

Kivonultak Navracsics beszédéről a német diákok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most derült fény egy áprilisi fiaskóra: a magyar kormány politikája elleni tiltakozásul külföldi egyetemi hallgatók egy csoportja kivonult Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-miniszter beszédéről, amelyet egy budapesti nemzetközi rendezvényen tartott – adta hírül az Index.

Nagy Dávid HÖOK-elnök számolt be az Európai Hallgatói Unió (ESU) áprilisi, budapesti közgyűlésén történtekről – írta az Index. Nagy szerint a vállaltan baloldali diákok látványosan kivonultak a közigazgatási és igazságügy-miniszter beszéde alatt.

"Rendezvényünket sajnálatos módon beárnyékolja egy udvariatlan, politikailag irányított akció, melyet egyes germán nyelvcsaládhoz tartozó hallgatói szervezet próbált megvalósítani" – fogalmazott a HÖOK-elnök. Nagy Dávid szerint a német, osztrák és svájci hallgatói szervezetekből verbuvált csoport a magyar kormányt bíráló indítványt igyekezett beterjeszteni, ezt azonban az ESU közgyűlése nagy többséggel leszavazta.

Nagy Dávid sértőnek érezte a nyugat-európai diákszervezetek akcióját. Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja is úgy látja, a kormányellenes akcióval a német diákok a házigazda szervezetet, azaz a HÖOK-ot sértették meg.

A HÖOK-osok nem tudták pontosan, hogy mi ellen tiltakoztak a diákok, de valószínűsítik, hogy az alaptörvény negyedik módosítását kifogásolták, amely alkotmányba foglalja a hallgatói szerződések intézményét, azaz a diákok röghöz kötését.