Úgy öld meg magad, hogy ne zavard a szomszédot?

Úgy öld meg magad, hogy ne zavard a szomszédot?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Aláírást gyűjtenek egy pesti társasház aggódó lakói, hogy az egyik lakás öngyilkossággal próbálkozó tulajdonosa ne tudja újra megkísérelni saját életének kioltását. Ennek érdekében még a gázt is kiköttetnék nála. A hvg.hu-nak több jogász is azt mondta: nehéz a közösség érdekével felülírni az egyén jogait. Van olyan ház, amelyik mégis megpróbálja, és még azt is házirendben szabályozzák: 10 óráig lehet tévét nézni, és tigrist tartani tilos.

Mindenkinek joga van véget vetni saját életének, viszont ezt olyan módon kell kiviteleznie, hogy azzal másokat ne veszélyeztessen – ennek a meglehetősen morbid „szabálynak” próbálnak érvényt szerezni egy budapesti társasház lakói.

A XIII. kerületi 50 lakásos házban jelenleg aláírásgyűjtés folyik az ellen a szomszéd ellen, aki idén május 8-án úgy kísérelt meg öngyilkosságot, hogy kinyitotta lakásában a gázt. A felsőbb emeletekre viszont olyan töményen szivárgott fel a gáz a lichthofon keresztül, hogy a lakók hamar megérezték, és azonnal riasztották a hatóságokat. Az egyedülálló idős férfira rátörték az ajtót, és a mentőknek még sikerült megmenteniük az életét. Azóta is kórházban ápolják, az újlipótvárosi társasházi közösséget viszont már az foglalkoztatja: mi lesz, ha kiengedik.

"Ez veszélyhelyzet"

„Az a baj, hogy olyan módszert választott, amivel a többi ember életét is kockáztatta. Felrobbanhatott volna az egész ház” – mondta a hvg.hu-nak Fülöp Györgyné, a társasház közös képviselője. A helyszínre kiérkező tűzoltók, rendőrök a szellőztetés idejére kiürítették az épületet, sokan nem tudtak elindulni dolgozni, az áramtalanítás miatt órákig nem jártak a liftek, több ajtót is betörtek, mert nem tudták megállapítani, honnan jön a gázszag – sorolta.

Félnek a lakók
©

A társasházi aláírásgyűjtést maguk a lakók indították el, ebben hivatalosan felkérik a közös képviselőt: tegyen lépéseket, mert félnek. „Megkerestük a kórházat, hogy azonnal értesítsenek, és egyben jelentsék a rendőrségnek is, ha kiengedik. Nekik intézkedniük kell, hiszen ez veszélyhelyzet” – mondta Fülöpné, aki szerint megoldást jelenthetne, ha a rendőrség megvizsgáltatná a férfit, és amennyiben gond van az elmeállapotával, akkor „valamilyen zárt intézetbe” kerülne.

Ugyanakkor elismerte, hogy a 70 év körüli, nyugdíjas pszichiáterrel elkeseredett tettéig semmilyen gond nem volt. Ennek ellenére már a kerületi önkormányzatot is megkeresték, hiszen az itteni gyámhivatal helyezheti gondokság alá, ha nem cselekvőképes. A kórházban lábadozó beteg viszont egyelőre még a lakók petíciójáról sem tud, a közös képviselő tudomása szerint „senki nem volt annyira kíváncsi rá”, hogy meglátogassa, a családtagjait pedig egyelőre nem érték el.

Több lakót megkérdeztünk az újlipótvárosi házban, mindenki csak nevének elhallgatását kérve beszélt az esetről, amely szélsőséges példája annak, mikor a társasházi közösség érdekei és a magántulajdonhoz fűzödő jogok ütköznek. Egy idős asszony állította: szó sincs arról, hogy meg akarnák akadályozni a szomszéd visszaköltözését. Szerinte a közösségi fellépés azt célozza, hogy kössék ki nála a gáztűzhelyt, és a lakásában csak villannyal lehessen főzni, ennek érdekében ő is aláírta a petíciót.

Az öngyilkossággal próbálkozó lakó közvetlen szomszédai viszont ezzel párhuzamosan egy magánakcióba is kezdtek, amely szerintük addig is gyors és olcsó megoldást jelent, míg eldől, mi lesz – tudtuk meg egy másik lakótól. Összedobnának és felszereltetnének ugyanis egy érzékelőt, amely jelezne gázömlés esetén, de az nem derült ki, pontosan hogyan kiviteleznék ezt egy idegen lakásában. Valamit ki kell találni, mert nem érzik magukat biztonságban – mondta a fiatal nő, aki pár éves kisfiával éppen a felette lévő emeleten lakik. „Most várom a következőt, ha megszületik, egész nap itthon leszek” – mondta.

 "A többi lakó semmit nem tehet"

A jelenlegi jogszabályok alapján a lakók aligha tudnak fellépni szomszédjuk ellen, még ha a közveszélyokozás valószínűleg bizonyítható lesz is ebben az esetben – mondta Somfainé Vajda Ágnes ügyvéd. „Mikor megnyitotta a gázt, tudnia kellett, hogy egy szikra is elég, és mivel ennek ellenére nem zárta el, a bűncselekményt ezzel elkövette. De az elsőfokú ítéletig minimum két év el fog telni, és közben valószínűleg szabadlábon védekezhet, vagyis szabadon jöhet-mehet, nem kényszeríthető semmire” – magyarázta. Szerinte a bíróságok eleve nagyon ritkán rendelnek el kényszergyógykezelést, egyetlen ilyen esetről tud, mikor a szomszéd egyértelműen zavarodott volt. „Meggyőződése volt, hogy a felette lakó fiatal pár mérgezi a vizét, ezért bedobott egy fél téglát az ablakukon, majd amikor lementek hozzá, rájuk támadt egy fazék lobogó, forró vízzel. De abban az ügyben is csak három év múlva lett ítélet” – tette hozzá. Ugyanakkor a lakók elmondása alapján egyelőre semmi nem utal arra, hogy a gázzal öngyilkosságot megkísérlő szomszéd elmeállapotával gond lenne. „Ha nem beteg, elkeseredésében tette, akkor a jelenlegi jogszabályok alapján a többi lakó semmit nem tehet” – jelentette ki az ügyvéd, aki szerint manapság nagyon gyakori, hogy nincs jogi eszköz az együttélést legkülönfélébb módon nehezítő szomszédokkal szemben.

Tetvesítés, bömbölő tévé, tigris

„Gyakran az ÁNTSZ-t kell hívniuk a közös képviselőknek, mikor valamelyik lakó gyűjtögetős, és telerakja a lakását lommal. De olyan is volt, hogy valaki eltetvesítette az összes szomszéd lakását” – mesélte a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének elnöke, Juhász László. „A magántulajdon védelme arra is kiterjed, hogy a szomszéd ne robbantsa fel az én lakásom. De minden más olyan esetben is, amikor a saját tulajdonú ingatlanomat valaki miatt nem tudom rendesen használni, a jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért.”

2-8 évig

A hvg.hu kérdésére a rendőrség megerősítette, hogy az öngyilkosságot megkísérlő lakó ellen a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysága közveszély okozás miatt eljárást indított, hiszen fennállt „személy vagy anyagi sérelem közeli reális lehetősége”. Ennél többet a „nyomozás érdekeire tekintettel” nem közöltek. Ez a bűncselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel sújtható, a nyomozás során igazságügyi pszichológus szakértő állapítja meg, fennáll-e az esélye, hogy az elkövető újra veszélyeztetné-e a közt. Ha kiderül, hogy kóros elmeállapotú, akkor nem büntethető, viszont a bíróság ebben az esetben elrendelheti a kényszergyógykezelését – tették hozzá.

Tóth T. Zoltán ingatlan- és szomszédjogokkal foglalkozó ügyvéd szerint szinte nem is létezik olyan többlakásos ház, amire legalább egy problémás lakó ne jutna. Neki már a 13. kerületihez hasonlóan szélsőséges ügye is volt, de ott a szuicid szomszéd be is robbantotta a gázt, több lakás lakhatatlanná vált, és a teljes homlokzatot fel kellett újítani. A lakhatás nyugalma priorizált érdek, az ilyen általános jogelvek alapján ezért konkrét jogszabályok hiányában is lehet lépéseket tenni" – mondta. Szerinte a társasház lakóközösségének többsége rendkívüli közgyűlésen dönthet arról, hogy a közös tulajdonú gázvezeték hálózatot az öngyilkosságot megkísérlő lakásában korlátozzák.

A szomszédjogokra szakosodott ügyvéd azt mondta: 2004. december 31. óta minden társasháznak kötelező szervezeti és működési szabályzatot alkotni, amelynek kötelező melléklete a házirend. „Sajnos jelenleg nincs szankciója, ha ezt elmulasztják, pedig ebben a lakók megalkothatják a magukra nézve kötelező szabályokat. Ha veszek valahol egy lakást, annak kellékképpen ezt is át kellene adni az adásvételi szerződés megkötésekor” – magyarázta Tóth T. Zoltán. Szerinte a jog ezzel a tulajdonosok „demokratikus közösségére” bízza az együttélés részletes szabályainak lefektetését, és tud olyan társasházról, amelyik messzemenően élt is a lehetőséggel: még azt is szabályozták, mettől meddig lehet tévét vagy rádiót hallgatni, illetve hangszeren játszani.

Sokkal könnyebb fellépni, ha a valamiért nehezen elviselhető szomszéd cselekedete valamilyen jogszabályba is ütközik, például a tűzvédelmi szabályok ellenére lezárja a folyosót, vagy a lépcsőházban tárolja a lomokat, esetleg túl sok állatot tart. Az ügyvéd legcifrább esete az volt, mikor egy pesti társasház aggódó lakói azért keresték meg, mert tigrist véltek látni, illetve hallani a szomszédban. „Kérdeztem, hogy biztos nem egy kutyáról van szó, de többen is állították, hogy tigris. Veszélyes állatot így tartani abszolút jogellenes, amivel a tulajdonos is tisztában lehetett, mert mire a társasház lépett volna, az állat hirtelen eltűnt, és az ügy magától megoldódott”.

Hozzászólások