Magyar Hírlap: nem készül adatbázis a hittanos gyerekekről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

Nem készül adatbázis a hit-és erkölcstan órára járó gyerekekről - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a fenntartót csak a létszám érdekli, nem a nevek.

Semmiféle "adatbázis" és statisztika nem készül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban vagy a szakállamtitkárságon arról, hogy a kisdiákok közül ki melyik felekezet által szervezett hit- és erkölcstanórára jár - írja a Magyar Hírlap.

A lap keddi száma szerint a köznevelési államtitkárság megkeresésükre hangsúlyozta, hogy "a fenntartó nem névsorokat kap az iskolától, sőt az adatszolgáltatásnak az sem célja, hogy kimutassa, milyen felekezetek milyen létszámmal szerveztek hit- és erkölcstancsoportot". A fenntartónak csak az releváns adat, hogy hány csoport jött létre, mekkora létszámmal. Adatvédelmi célokat szolgál az is, hogy a tanulók bizonyítványában erkölcstan/hit- és erkölcstan néven szerepel majd az új tantárgy.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a kötelező hit- és erkölcstan bevezetése, illetve a szeptembertől felmenő rendszerben induló tantárgy finanszírozása kapcsán indult egyeztetésekről a lapnak azt mondta: észrevételeiket, felvetéseiket eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumába, s várják a folytatást. 

A tárca és az egyházak képviselői legutóbb csütörtökön találkoztak, megegyezés egyelőre nem született. Gáncs Péter szerint a kormányzat részéről elhangzott, amennyiben Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, az kedvezően érinti a pedagóguséletpálya-modell bevezetését, ez pedig a hitoktatás finanszírozására is hatással lehet, mert "minden mindennel összefügg".