Bejegyezték Bajnaiék pártját, véget ért a névmizéria

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntött az Együtt – A Korszakváltók Pártja bejegyzéséről – közölte a párt csütörtökön.

A bejegyzési eljárás azonnal megkezdődött Bajnai Gordonék pártjának március 8-ai megalakulása után. A törvényszék korábban hiánypótlásra, valamint a név módosítására szólította fel a szervezetet. A politikai szervezet hivatalos neve a bejegyzést után Együtt – A Korszakváltók Pártja, de ezután is használják az Együtt 2014 elnevezést – tették a hozzá a bejegyzésről szóló rövid közleményben.

A Fővárosi Törvényszék május második felében adta vissza hiánypótlásra a hivatalos nevén Együtt 2014 Választói Szövetség Párt bejegyzési kérelmét – idézte fel a hvg.hu-n korábban megjelent írásában Tordai Csaba, az Együtt 2014 jogi képviselője.

A bíróság jogilag aggályosnak látta a szövetség szó használatát a névben, mert az szerinte csak az egyesületek és alapítványok szövetségére használható, a természetes személyek által alapított pártra nem. "Önmagában ez a kifogás jogilag helytálló is lehetne – ha nem jegyezte volna be aggálytalanul, tartalmilag ugyanilyen jogszabályi környezetben 2003-ban a bíróság a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nevét" – írta a jogi képviselő.

"Az új szervezeteknek nyilván mindig nehezebb átverekedniük magukat a jog útvesztőin, feltűnő azonban, hogy (akár a bíróság szándékától függetlenül) ez a döntés kettős mércét eredményez. Mindenesetre az Együtt alapítói a megismételt alakuló ülésen a szövetség kifejezést elhagyták a párt nevéből" – tette hozzá.

Tordai Csaba szerint 2012 novemberében, azaz Bajnai Gordon zászlóbontása után, tőle teljesen függetlenül alapított pártot tíz magánszemély Együtt 2014 Párt néven. "Ennek a szervezetnek a bejegyzése a mai napig nem történt meg, azonban a bíróság szerint 'foglalják' az Együtt 2014 nevet. A bejegyzés alatt álló párt elnöke Tiner György, egykori szocialista önkormányzati képviselő, míg alelnöke Bódás Bianka az MSZDP szóvivője" – közölte akkor a jogi képviselő.

Szerinte "az 'igazi' E14 alapítói nem feltételezik, hogy rosszindulat vezette volna a másik párt megalapítóit, akár arról is szó lehet, hogy egy kormánypárti meghackelés elől foglalták le a nyilvánosság előtt Bajnai Gordonhoz kötődő nevet". Ez a helyzet viszont azt eredményezte, hogy az Együtt 2014 ismételt alakuló ülése az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnevezésre módosította a párt nevét.

A bíróság bejegyezte a 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom pártját is, mindössze két nappal azután, hogy a szervezet hétfőn benyújtotta a szükséges dokumentumokat – közölték csütörtökön.