Másodállása is lesz a választási főnöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az új választási eljárási és anyagi jogi szabályok alkalmasak a törvényes és tiszta választás lebonyolítására – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a Magyar Nemzetnek. Az elnök arról is beszélt, eddigi rektori posztját is megtartaná.

A választási bizottságok kulcspozícióban vannak, mert az ő hivatásuk, hogy a szükséges demokratikus legitimációt és legitimitást biztosítsák, és annak megóvásán őrködjenek – olvasható az interjúban.

Az NVB elnöke a kampánycsend megszűnésével összefüggésben arról is beszélt: a visszaélésszerű magatartás, a választók akaratának jogellenes befolyásolása Magyarországon 23 éve tilos és a jövőben is az lesz.

Mint mondta, a választási fórumok, a törvényességi kontrollt gyakorló törvényszékek, a Kúria és mostantól az Alkotmánybíróság is azért van, hogy meg lehessen ítélni, melyik magatartás megengedhető és melyik nem. A jogorvoslatok rendszere zárt és teljes – tette hozzá.

Patyi András – aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is – arról is beszélt, rektori pozícióját szeretné megőrizni, a két éve létrehozott felsőoktatási intézmény jól halad a szervezeti és a tudományos, oktatási feladatok ellátásában.