DK: Gyurcsány a zavargások idején csak a kötelességét teljesítette

DK: Gyurcsány a zavargások idején csak a kötelességét teljesítette

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Gyurcsány Ferenc – akkori miniszterelnök – a kötelességét teljesítette, amikor a 2006 őszi események során több alkalommal is közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel – közölte az ellenzéki párt kedden.

A DK közleményében arra reagált, hogy Kondorosi Ferenc, volt államtitkár, akit kedden tanúként hallgattak meg a rendőri vezetők elleni büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken, azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2006. őszi események során többször az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot (IRM) megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel. A tanú konkrét példákat nem idézett fel, de utalt például a tévészékház ostroma kapcsán kialakult eseményekre, továbbá arra, hogy a kormányfő felhívta az országos főkapitány figyelmét az azonosítók viselésére, valamint ragaszkodott egyes rendőri vezetőkhöz, akik jelezték lemondási szándékukat.

A DK viszont azt írja, hogy a bírósági eljárást és az ott megfogalmazott vádakat Gyurcsány Ferenc pártelnök továbbra is politikai indíttatásúnak és koncepciós színezetűnek tartja. Sem a vádirat, sem az eddig megismert vallomások nem támasztják alá a megvádoltak bűnösségét – jelentik ki. Hangsúlyozzák, hogy ha igényt tartanak rá, Gyurcsány Ferenc tanúként áll a bíróság rendelkezésére. Kondorosi Ferenc vallomását értékelve pedig azt írják, hogy a volt államtitkár "a világ legtermészetesebb dolgáról beszélt". 

A DK úgy látja, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök bonyolult, összetett helyzetben közvetlenül szokott tájékoztatást kérni a felelős vezetőktől. Példákat idézve azt írják, hogy sertéspestis esetén az országos főállatorvostól, árvízveszély esetén, a katasztrófavédelem parancsnokától, pénzügyi kríziskor a jegybank vezetőjétől, a 2006-os tüntetések esetén pedig a rendőrség vezetőjétől kér tájékoztatást, mert egy kormányfőnek ez a kötelessége. Hibát akkor követne el, ha kötelességét nem teljesíti – zárják a közleményt.