Népszabadság: veszélyes hulladékokat tárolnak a Hortobágyi Nemzeti Park mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában, több állattartó telep, mezőgazdasági terület és a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatorna közvetlen közelében található az a láthatóan teljesen magára hagyott, gondozatlan veszélyeshulladék-tároló telep, amely jelenlegi állapotában fokozott veszélyt jelent a környezetére - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

A lap szerint az ingatlanon óvatos becslések szerint legalább kétezer tonna vegyi anyagot tárolnak, többek között olyan triklór-etilén-származékokat, amelyek köztudottan az első világháborúban bevetett foszgén harci gáz alapanyagai, s amelyekből hő hatására az emberi életre káros anyagok szabadulnak fel.

A telepet a lap szerint senki nem őrzi és kívülről is látszik, hogy több fémkonténert szó szerint kimartak a szerek, a szétmállott hordókból vegyi anyagok folytak ki a földre.

A telepre egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, akik szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez a tapasztalt hiányosságok miatt.