Több tucat belvárosi rendőrt vesztegetett meg Vizoviczki?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Több tucat V. kerületi rendőr kerülhet a vádlottak padjára korrupció miatt, miután segítettek a Vizoviczki-birodalom szórakozóhelyeinek a védelmében – tudta meg a hvg.hu az ügy egyik terheltjétől. Elmondása szerint a 61 főt érintő szálat leválasztották a vesztegetési ügyről. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket.

Hatvanegy V. kerületi rendőrt gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupciós bűncselekményekkel a Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének egyik szálaként, de attól már elkülönítve – tudta meg a hvg.hu az ügy egyik terheltjétől. Mindezt az ügyész közölte vele, amikor az érintett az iratismertetésen felfigyelt a határozatra, és rákérdezett arra. A gyanúsított szerkesztőségünknek azt mondta, nem derült ki számára, hogy az érintett tucatnyi belvárosi rendőr jelenleg is ott dolgozik-e a kapitányságon.

„Az ügyész annyit mondott, hogy a rendőrök korrupciós ügyei a kilencvenes évek közepétől egészen a nyomozásig szerepelnek az iratokban, ezért valószínű, hogy a gyanúsítottak nagy része már nem is rendőr, vagy ma nem az V. kerületi kapitányságon dolgozik.” Mindez a KNYF vizsgálódása során derült ki, így könnyen lehet, hogy az egyik gyanúsított, V. István, Vizoviczki testőre és bizalmasa vallott rájuk, tette hozzá a terhelt.

A KNYF szóvivője, Nagy Andrea az ügyészség tájékoztatási gyakorlatától eltérően kitérő választ adott a hvg.hu megkeresésére mondván, sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánja, hogy Vizoviczki és társai ügyéről a hatvanegy rendőr korrupciós ügyét elkülönítették. (A Vizó-ügytől független kezelik a bűncselekményekkel kapcsolatos költségvetési csalás ügyét.) A korrupciós szál miatt megkerestük Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, aki egyébként 2007 és 2010 között a belvárosi kapitányság vezetője volt. A tábornok reagálását cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg.

Eltitkolt bevételek
2013 februárjában írt a hvg.hu arról, hogy a KNYF gyanúja szerint nem csak vesztegetést követett el Vizoviczki László, hanem munkatársai közreműködésével eltitkolta a szórakozóhelyek bevételeinek nagy részét, valótlan tartalmú adóbevallásokat készíttetett, amelyekkel 825 millió forint kárt okozott az államnak.

Mint ahogy azt a hvg.hu folyamatosan követte, Vizoviczki László és társai ellen 2012 februárjában kezdődött a nyomozás, azt követően, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtést végzett és feljelentést tett az ügyben. Néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

Vizoviczki Lászlót, aki saját bevallása szerint is mintegy 40 budapesti éjszakai szórakozóhelyet üzemeltetett, tavaly május 30-án vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a férfi rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért Vizoviczki jelentős összegeket fizetett rendőröknek az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint.

A nyomozás a végéhez közeledik, az iratismertetés már zajlik a Központi Nyomozó Főügyészségen. A hamarosan vádlottá váló vezető beosztású rendőrök között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közrendvédelmi Főosztályának egykori vezetője, Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, illetve ennek a területnek a speciális ügyeit vivő Hopka Lajos, valamint egy nem parancsnoki beosztású dolgozó felderítő tiszt, Koblencz Attila is. Idén januárban gyanúsított lett Kalmár helyettese P. Csaba is. Az ügynek lett egy debreceni szála is három gyanúsítottal. Vizoviczki és társai ellen adócsalás gyanúja miatt is vizsgálódnak. "Vizót" 2013 májusa óta házi őrizetben van, miután elengedték az előzetes letartóztatásból.

Hozzászólások