Híradóval erősít az RTL a nagy csatában

Híradóval erősít az RTL a nagy csatában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az RTL a főcsatornáján is sugározni fogja a kisebb csatornájának híradóját. Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, a Fideszben „túl kritikusnak” érezték az RTL II Híradóját.

Azok a nézők is megkapják az RTL II Híradóját, akinek a kábelszolgáltató nem biztosítja a RTL kisebbik csatornáját. A tévétársaság szerdán kiadott közleménye szerint június 16-től a főcsatornájuk, az RTL Klub is sugározni fogja – igaz, éjjel fél 12 körül – a RTLII Híradóját.

A csatorna hivatalos indoklása szerint „a Híradó már hetekkel ezelőtt 18 órára került, ami még indokoltabbá tette egy késő esti hírműsor sugárzását is. (…) A Rábai Balázs vezette Híradóból az RTL Klub nézői is bővebben informálódhatnak a nap legfontosabb politikai, közéleti eseményeiről”.

Háború

A teljes média és reklámszakma által elutasított reklámadó bevezetése miatt nyilatkozatháború zajlik az adó által a leginkább érintett RTL és a kormánypárti képviselők között. Kedden reggel például a Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke arról beszélt, a két kereskedelmi televízió „nagy társadalmi károkat okoz”, ezért a reklámadót e médiumok „egészségügyi termékadójának” tekinti. Az RTL híradója ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Gulyás korábban ingyenjegyet kért és kapott az X-Faktor döntőjére, amit élőben nézett végig.

©

Mint korábban megírtuk, a háborúskodás már hónapok óta zajlik a színfalak mögött, de a nyílt konfliktust a RTL-t célzó reklámadó-törvény múlt heti beterjesztése és szerdai megszavazása váltotta ki.

A konfliktust kormánypárti és RTL-es forrásaink két dologra vezették vissza. Az egyik, hogy a Fideszben – különösen a választási kampány idején – rossz néven vették, hogy a Híradó – különösen az RTL II hírműsora – túl kritikus a kormánypárttal. A másik ok: a gazdasági környezet megváltozása: az RTL-ben úgy érzékelik, hogy a TV2 eladása óta nyomás alatt vannak, részben már meg is indult az állami hirdetések átáramlása a vetélytársukhoz, azaz a Fidesz – a reklámadóval is – segédkezet nyújt az RTL gazdasági megtöréséhez. Kolosi Péter programigazgató korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, ha ennyire megadóztatják a tévétársaságot, nem zárható ki, hogy a cégük eredménye már 2015-re veszteségbe fordul.

A kivételes és sürgős eljárásban tárgyalt reklámadótörvényt szerdán szavazta meg a parlament. Az utolsó percben benyújtottak egy olyan módosítot, amely lényege, hogy a médiacégek a tavalyi elhatárolt veszteségük 50 százalékát leírhatják az adóalapból. Az RTL évek óta nyereséges, a TV2 viszont veszteséges, tavaly 11 milliárdos mínuszt könyveltek el. A médiapiac évek óta nehéz helyzetben van, nemcsak a TV2, hanem a cégek egy jelentős része veszteséges, ezért a kormánypárti politikusok ezzel magyarázták a módosítóval bevezetett könnyítést, de az ellenzék szerint a módosítást az idén új tulajdonoshoz került TV2-re szabták.