Lepukkant parkerdőbe leheltek életet Debrecenben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befejezték a debreceni Nagyerdőben a Békás-tó és környezetének felújítását. Összesen 2,6 milliárd forintból hozták rendbe a tavat, díszburkolatot fektettek le, játszóteret, kondiparkot építettek és felújították a szabadtéri színpadot.

Az Európai Unió és a kormány 2,1 milliárd forintos támogatását az önkormányzat 500 millió forinttal kiegészítette, így olyan parkosítási munkákat is megoldottak, amelyek eredetileg nem szerepeltek a projektben – mondta Kósa Lajos polgármester.

A Békás-tó szélén jóval alacsonyabb a víz, mint beljebb, elsősorban a gyerekek védelme miatt. A parkerdő éjféltől reggel 6 óráig zárva lesz majd, hogy megelőzzék a rongálásokat.

A korábbi ötezerről 7850 négyzetméterre nőtt a Békás-tó vízfelülete, mélysége pedig 1,30 és 2,20 méter között változik. A tavon átvezető stég két oldalán beton-áteresz elemekkel 30-40 centiméteres vízmélységet alakítottak ki. Több lett a zöldfelület és jóval kevesebb az aszfalt.

A tóba vízi, mocsári növényeket telepítettek, és három levegőztetőt is telepítettek, hogy oxigéndúsabb legyen a víz – olvasható a Dehir.hu-n.

A Békás-tótól nem messze, az új Nagyerdei Stadion melletti Csónakázó tó helyén korábban mélygarázst építettek, felette pedig ködszínházat alakítottak ki.