Fidesz-Magyarország: új pártállami rendszer született

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Autoriter társadalmi rendszer kiépülésének folyamata zajlik Magyarországon – állítja az e heti HVG-ben megjelent esszéjében Csanádi Mária közgazdász, politológus, az MTA doktora.

Egy pártból egypárt? A kontroll nélküli Fidesz-hatalom formálódását jelzi a monopolizált politikai szféra és az állam összefonódása, az erőforrások elosztásának központosítása, a gazdaság részleges államosítása. A Fidesz politikai pártból rendszerré alakult, új pártállam született – ez a kép rajzolódik ki Csanádi Máriának a hetilapban közölt esszéjéből.

Az MTA doktora – aki 1988-ban a Kádár-rendszerben kialakult hatalmi háló felvázolásával volt a HVG címlapsztorijának szerzője – leszögezi: a jövőben politikai tisztségviselők kulcsfontosságú gazdasági intézményeket irányíthatnak közvetlenül az Magyar Export-Import Bankról és а Magyar Ехрorthitel Biztosítóról szóló jogszabály kedden kihirdetett módosítása révén. A szándékot nem is nagyon titkolta Fidesz. „Pártban betöltött tisztség ne képezhesse akadályát az egyébként szakmailag а feladatra rátermett személyek kinevezésének” – így szól ugyanis a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott eredeti kormányjavaslat indokolása. De miért illeszkedik egy pártállami rendszer kiépülésének folyamatába ez ilyen lépés?

További részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.