A külügy nem mondja meg, van-e Habonynak diplomata útlevele

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól egyelőre nem árulták el, van-e diplomata útlevele Habony Árpádnak és azoknak a személyeknek, akiknek felvetődött a neve az elmúlt napokban a kitiltási botránnyal kapcsolatban. A Miniszterelnökség szerint nekik nincs közük Habony Árpádhoz.

A külügyi tárcánál az Index kérdezett rá az érintettek esetleges diplomata útlevelére. Azt válaszolták, hogy nem adhatnak érdemi választ, mert annak adatvédelmi és jogszabályi akadályai vannak.

Az RTL Híradó a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodájának érdeklődött az ügyben, ott Havasi Bertalan sajtófőnök azt mondta, hogy nincs közük Habony Árpád útjaihoz, mert ő nem áll jogi kapcsolatban a miniszterelnökséggel, és semmit nem tudnak a programjáról.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett közérdekű adatigényléssel fordult a külügyhöz, az ellenzéki politikus is azt szeretné megtudni, van-e diplomata útlevele Habony Árpádnak.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint az, hogy valakinek van-e diplomata-útlevele, közérdekből nyilvános adat, hiszen ilyen útlevelet kizárólag közfeladat ellátásához kapcsolódóan lehet kiadni. Sőt, azt sem lehet eltitkolni, hogy mi az a közfeladat, amihez a diplomata-útlevelet kiadták.

Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó neve is felmerült a kitiltási botrányban, meg nem erősített hírek szerint őt is kitilthatták az Egyesült Államokból. Kaminski Fanny, a miniszterelnök sajtómegjelenéseiért felelős munkatársa szerdán egy olyan képet posztolt a Facebookon, amin Habony Árpád valószínűleg Washingtonban van, kezében a friss The Wall Street Journallal, vagyis elvileg ezzel próbálták bizonyítani, hogy nincs a kitiltottak listáján.