Kedden is tüntettek, most a manyupok miatt

Kedden is tüntettek, most a manyupok miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül 2-3 ezren gyűltek össze kedd este a fővárosi József nádor téren, hogy a magán-nyugdíjpénztárak teljes ellehetetlenítése ellen tiltakozzanak. Az elmúlt hetekben többször volt itt demonstráció, az internetadó elleni tiltakozó menetek is innen indultak ki.

Egy tollvonással szünteti meg a kormány a magán-nyugdíjpénztárakat azzal, hogy a vonatkozó törvénybe bekerül az a passzus is, amely szerint az a pénztár is megszüntetendő, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. Mivel a tagdíjfizető tagok száma minden pénztárban 10 százalék körüli, ezért ez a törvénytervezet gyakorlatilag kinyírja az összes magán-nyugdíjpénztárat.

A tervezet hírére Facebook-csoport alakult, 60 ezren a magán nyugdíjukért névvel. Ez a csoport szervezte a kedd esti tüntetést a József nádor térre.

©

A hvg.hu helyszíni tudósítója egyebek mellett "A javunkat akarod, de nem adjuk" illetve "Rablás" feliratú transzparenseket látott a téren, majd az első beszéd közben felzúgott, hogy "Orbán, takarodj".

Büki Zoltán szervező azt mondta, hogy a kormány hatvanezer ember magántulajdonára vetett szemet. "Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt" – fogalmazott. "Ha ezt hagyjuk, akkor holnap ránk törhetik az ajtót, és államosíthatják a fogkeféinket" – tette hozzá.

©

Nemes Balázs, a Közfelháborodás nevű rendezvény egyik szónoka mégsem mondott beszédet a mostani tüntetésen, mert a helyszínen állítólag az derült ki, hogy a felszólalók között pártszimpatizánsok is voltak.

A tömeg néhány perccel fél 7 előtt indult el a Magyar Nemzeti Bank székháza felé, ahonnan a Kossuth térre mennek majd tovább. A menetet teherautó vezette fel, mire ráfordultak a Bajcsy-Zsilinszky útra, körülbelül négyezer fősre duzzadt a tömeg.

Este 7 óra után nem sokkal érkeztek meg a jegybankhoz. Rendőröket nem lehetett látni az épületnél, a bejáratot mindössze egy szalaggal védték. Egyébként sem volt erős a rendőri készültség a keddi tüntetés helyszínein.

©

A demonstrálók fél 8 előtt értek a Kossuth térhez. A tömeg nem ment be az Országház előtti területre, az Alkotmány utca végénél hangzottak el újabb beszédek.

Vajda Zoltán, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport alapítója arról beszélt, hogy a kormány hatvanezer magán-nyugdíjpénztári tag utolsó megtakarítását akarja elvenni, olyan törvényt akarnak elfogadtatni, amellyel ez a pénz is eltűnik majd. „Nem adjuk oda, ebbe beletörik a miniszterelnök bicskája" – fogalmazott.

A tüntetés 8 óra körül véget ért ugyan, de sokan átmentek még a Kossuth térre. Az Országház lépcsőjénél rendőrök sorakoztak, rendbontás nem volt.

Fél 9 előtt aztán a Kossuth téren is fogyatkozni kezdett a tömeg.