Nagy vidéki centralizációt jelentett be Lázár János

Nagy vidéki centralizációt jelentett be Lázár János

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ágazati minisztériumok a jövőben egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében – jelentette be Lázár János egy kormányablak átadásán. A kormány és az államreform-bizottság központosító ötletét heteken belül megszavazhatja a parlament. Lázár szerint 1870 óta nem volt ekkora átalakítás a magyar közigazgatásban.

Az államnak az a dolga, hogy gyorsan, olcsón és hatékonyan segítse az állampolgárokat ügyeik intézésében – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken. Lázár Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatalban megnyíló új kormányablakot adta át.

Lázár János célként jelölte meg, hogy az év végéig az összes magyar járásban 280 kormányablak segítségével megfelelő minőségűvé, ügyfélbaráttá tegyék a szolgáltatást. Szeretnének több mint ezer ügyet "behozni" a kormányablakba, és azt elérni, hogy a 197 járásban az ügysegédek közreműködésével, akár személyesen, akár az elektronikus ügyintézést igénybe véve kapják meg az állami szolgáltatásokat az állampolgárok.

Heteken belül megszavazza a parlament a közigazgatás nagy centralizációját

A miniszter "új típusú területi integrációnak" nevezte az átszervezést, és azt mondta, hogy az 1870-es évek óta ez a legnagyobb átalakítás a magyar közigazgatásban. Szervezeti, szerkezeti és filozófiai változást is jelent, ami komoly felelősséget ró a területi és országos közigazgatásban dolgozó 27 ezer emberre. Átalakulnak a kormányhivatalok, új szakigazgatási szervek is csatlakoznak hozzájuk.

©

"Az Államreform Bizottság és a kormány közös döntése, valamint a parlament várható döntése – ami néhány héten belül megszületik –, azt fogja eredményezni, hogy az ágazati minisztériumok egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében. Ami lassan egy százéves irányítási kultúrának a megváltozása" – mondta Lázár János. Hozzátette: a területi közigazgatási szerveket integrálják a kormányhivatalokba, és a kormányhivatal vezetője, a járáshivatal vezetője lesz az állami feladatok, hatáskörök címzettje és illetékese.

"Ez egy történelmi léptékű változás lesz, amitől azt reméljük, hogy egy egységes, világos irányítási rendszer megkönnyíti az emberek életét, egyértelmű lesz a felelősség, egyértelmű lesz a munkavégzés, és egyértelmű lesz az is, hogy kinek kell biztosítani a szolgáltatásokat" – fogalmazott a miniszter.

A helyi gazdasági szereplőket próbálják kiszolgálni

Lázár János a területi közigazgatás átszervezésének szükségességét egyrészt azzal indokolta, hogy "a magyar adófizetők többet várnak a befizetett adóért cserébe", másrészt azzal, hogy egy olyan versenyképes, szolgáltató típusú közigazgatás jöjjön létre, amelynek "alapvető célja az, hogy a választópolgárokon túl a helyi gazdasági szereplőket megpróbálja kiszolgálni".

Kitért arra is, hogy 2016 júniusától egy közigazgatási, közszolgálati, kormányzati életpályamodellt nyitnak, ami reményeik szerint a "frontvonalban" dolgozók számára minimum 30-40 százalékos béremelést jelent.