Csak a csalóka statisztika miatt csökken a szegény iskolások száma

Csak a csalóka statisztika miatt csökken a szegény iskolások száma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Töredékére csökkent két év alatt a hátrányos helyzetű tanulók száma, ám ez optikai csalódás, valójában azért esett a számuk, mert már nem motiválják a szülőket, hogy ilyen kategóriába soroltassák a gyerekeiket - írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

Papíron több mint hetvenhét százalékkal csökkent két év alatt a hátrányos helyzetű tanulók száma Magyarországon, vagyis 2013 januárjához képest idén az év elején 302 ezerrel kevesebben szerepeltek az óvodai, általános iskolai és középiskolai képzésben; a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esetében pedig a csökkenés húsz százalékos volt, két év alatt 34 ezerrel csökkent - írja a Magyar Nemzet szerdai száma az Oktatási Hivatal oldalán lévő statisztikai kimutatás alapján.

Diákok a balkányi tanyavilágban - képünk illusztráció
©

A lap szerint azonban nem a gyerekek családja lett módosabb, hanem egyrészt szigorították azokat a feltételeket, amelyek alapján valaki jogosult a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű besorolásra: 2013 szeptembere óta nem elég az alacsony jövedelem, valamilyen más hátrányt (halmozottan hátrányosok esetében közülük többet is) is bizonyítani kell (pl. alacsony végzettség, munkanélküliség, rossz lakás).

Másrészt pedig megváltozott a kategóriákhoz tartozó kedvezmények köre, ezért a szülők egyre ritkábban kérik a jogosultság megállapítását. Tehát míg korábban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság a hátrányos helyzetű besoroláshoz kapcsolódott, jelenleg a kedvezmény megszerzéséhez már nem kell ebbe a kategóriába tartozni.