Spontán tüntetésként jelentették be a hídfoglalást Büki Zoltánék

Spontán tüntetésként jelentették be a hídfoglalást Büki Zoltánék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lánchidat szerda este elfoglaló civil csoport vezetője dokumentumokkal igazolja, hogy a rendezvényt megelőzően bejelentette a tüntetést, és azt kérte a rendőrségtől, hogy az idő szűke miatt tekintség spontán demonstrációnak a hídfoglalást. A levelet fél órával a megmozdulás előtt küldték meg a hatóságnak. A társaság Kocsis Mátéék feljelentését "szégyenletesnek" tartja.

Közleményben reagált a szerda esti Lánchíd-blokádot szervező Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke, Büki Zoltán arra a hírre, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága feljelentést tesz a mintegy egyórás tüntetés miatt.

Büki azt írja: a társaság a magyar lakosságot és annak többségének véleményét képviseli és tiltakozásaikkal mindig az ő érdekeiket fogják képviselni, nem állnak egyik baloldali vagy jobboldali párt vagy érdekcsoport mellé, "amelyek hatalmi pozícióban olyan döntéseket, jogszabályokat, törvényeket hoztak, mellyekkel megkeserítették a magyar lakosság életét".

©

Szégyenletesnek tartják, hogy ma Magyarországon az alaptörvényben és a Római egyezményben aláírt gyülekezési és szabad véleménynyilvánítási jogot a hatalom szerintük "minden eszközzel korlátozni próbálja". 

Hangsúlyozza: a demonstrációikat a jövőben is az illetékes hatóságnak bejelentik és a bejelentés elküldésének tényét "valamennyi esetben igazolni tudják".

A hvg.hu birtokába került Bükiék rendőrségnek írt levele, melyben a szerda esti megmozdulást jelentik be. Ebben – a hídfoglalás időpontja előtt fél órával – arra kérik a rendőrséget, hogy mivel az idő rövidsége miatt nem állt módjukban a demonstráció előtt 3 nappal bejelenteni a rendezvényt, vegyék tudomásul a "spontán szervezett demonstrációt".

Mint arról beszámoltunk: a Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka által jegyzett csütörtöki közleményben azt írták: a tüntetők cselekedete teljesen törvénytelen volt, nem tartották be a gyülekezési törvény előírásait, nem jelentették be előre az akciójukat, és nem adtak lehetőséget sem a rendőrségnek, sem a budapesti polgároknak arra, hogy felkészüljenek a hídlezárásra. Azt írták: sokaknak elegük van az ehhez hasonló "provokációkból és törvénysértésekből", ezért a főváros feljelentést tesz.

A Büki Zoltán vezette civil társaság szerda este hat órától hét óráig több autóval elfoglalta a Lánchidat, bár eredetileg éjfélig akarták volna korlátozni a forgalmat, hogy az Alkotmánybíróságot érintő változtatások miatt tiltakozzanak.