szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parlament hétfői ülésén dönthetnek a magáncsőd bevezetéséről, biztonságos országgá minősíthetik Szerbiát menekültügyi szempontból, valamint elfogadhatják azt a javaslatot is, melynek köszönhetően azt a munkavállalót, aki maga mond fel, három hónapra kizárnák a közmunka-programból. És akkor Gyurcsány családi cége (Altus Zrt.) elleni fellépésről még nem is beszéltünk.

Most érkezett

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3

Kontrát: két menekült konfliktusából lett balhé

Kulcsár Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a debreceni menekülttábor bezárást emlegette a kormányfő, aztán a bővítéséről beszélt a Fidesz. Felhozta, nem igaz, hogy nincs panasz és megjegyezte, hogy épp a felszólalása alatt incidens zajlott a menekülttáborban, onnan a dolgozókat ki kellett menekíteni. "Azonnal zárják be a tábort, követeljük!" - tette hozzá. Kontrát Károly államtitkár közölte a történtek jelzik, milyen súlyos problémát jelentenek az illegális migránsok. Kettejük konfliktusából eredt - számolt be róla.

"Nem mondhatjuk róluk, hogy a munka hősei lennének"

"Ki mit fejleszt?" - kérdezte a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, felvetve, hogy miközben olcsóbb kormányzást ígért a Fidesz, most például hatmilliárdot költenek új autókra, kilenc megyei biztost neveznek ki államtitkári fizetéssel. "Hogyan választották ki ezeket az embereket, nem mondhatjuk róla, hogy a munka hősei lennének" - jegyezte meg a képviselő. Lázár János azt felelte, ha őt és párttársait nem is tiszteli a választókkal így kell tennie a képviselőnek. Megjegyezte, most fognak elvonni államtitkár-helyettesi jutattásokat.

Az LMP szerint természetpusztítás folyik Győrben

Van-e esélye a természetvédelemnek Győrben - tudakolta két LMP-s képviselő, Sallai R. Benedek és Ikotity István. Szerintük ez ugyanis a Fideszt nem nagyon szokta érdekelni. Kajak- és kenupálya kialakítását tervezik, de túl nagynak tűnik az áldozat - jegyezték meg. A földművelésügyi minisztérium részéről azt felelték, a képviselők farkast kiáltanak, mert a beruházás természetvédelmi területet nem érint. A hatósági eljárások most folynak - tették hozzá.

Jobbik: "Megnyílik-e a lába alatt a föld?"

A jobbikos Lukács Lázár György arról érdeklődött, hogy közel 9 milliárd forintnyi közpénzt nyelt-e el a trükkös szolnoki papírgyár. Azt 2004-ben alapították a gyárat MFB-hitelből. Miután nem tudták befejezni egy befeketetői csoport szerezte meg, a gyár felszámolás alá került, a hiteleket nem fizették. 12 milliárd forintos hitelnek kelt lába. Lukács szerint Lázár János érezheti úgy, hogy a lába alatt megnyílik a föld. A miniszter szerint a KEHI lefolytatott egy vizsgálatot, ami megállapította, hogy a hitelt fedezet nélkül adták oda, ami óriási hiba volt, és az ügyben nyomoz a rendőrség.

Az MSZP alkalmatlannak tartja Hendét

"Vállalja a felelősséget a légierőt ért hatalmas veszteségekért? - kérdezte Hende Csaba honvédelmi minisztertől Demeter Márta MSZP-s képviselő az utóbbi időkben történt balesetek miatt. Leszögezte, a belső vizsgálatok nem érdeklik. "Az elmúlt öt év rombolása a honvédelem terén az ön felelőssége is" - közölte Demeter. A miniszter azzal vágott vissza, hogy bár nem kérdezte az ellenzéki politikus, de a pilóták jól vannak. Kikérte magának, hogy hazudozással vádolják. A vizsgálatokról elmondta, hogy nyolc különböző eljárás folyik a jogszabályok alapján. "Elvárom, hogy pontos, objektív válaszokat kapjak arról, hogy mi történt" - tette hozzá Hende.

MSZP: a Fidesznek nem erőssége a társadalmi egyeztetés

Szabó Sándor, szocialista képviselő tette fel a mai ülés utolsó azonnali kérdését. Felhozta, az adatigényléseket megnehezítik a jövőben. Nem csak szűkítik a lehetőséget, hanem pénzt kérnek majd érte egy törvénymódosítással, ami Szabó véleménye szerint mondvacsinált kifogásokra épül. Répássy Róbert azt felelte, a kérdéseit a javaslat tárgyalásakor felteheti Szabó. Az ellenzéki politikus erre úgy reagált, hogy a Fidesznek nem erőssége a társadalmi egyeztetés.

Szél Bernadett csalódott a kormányban

Szél Bernadett (LMP) arra volt kíváncsi, hogy a Minsizterelnökséget vezető miniszter szerint Van-e okuk ünneplésre a köztisztviselőknek július 1-jén. "Csak nem százezer embernek a bérhelyzet miatt semmi oka az ünneplésre. A közszféráról elfeledkezett a kormány. Mit tud üzenni azoknak a köztisztviselőknek? Mi lesz azokkal az emberekkel, akik kormánytisztviselők lettek, de nem változott a bérük?" Lázár János azt felelte, nem egyszerű összeszámolni, hányan dolgoznak önkormányzati és kormányzati tisztviselőként. Körülbelül egymillió ember, minden második embernek a helyzetét biztosította a kormány, július 1-jén például a rendvédelemnél dolgozókét rendezte. A kormányhivatalok átalakulása jelentette a legnagyobb kihívást. Szél azt közölte, nagyon csalódott és ez tartós maradhat a jövő évi költségvetés alapján. A képviselő szerint a pazarlások helyett rendezhették volna a bölcsödei és óvodai dolgozók helyzetét is. Lázár viszontválaszában közölte, hogy akiknek jövőre emelik a bérét, azoknál jelentős változás fog bekövetkezni, elsőként a járási hivatalokban dolgozóknál.

Kontrát: senki nem áll a törvények felett

Miért vannak szabadlábon a tiszabezdédi gyilkosok - kérdezte Apáti István. Felidézte a történteket, hogy a megtámadott mozdonyvezető belehalt sérüléseibe. Apáti szerint nem jó, hogy a tettesek ellen testi sértés miatt folyik eljárás nem halált okozó testi sértésért, hiszen más a büntetési tétel, továbbá azt sem helyesli a párt, hogy a támadók közül csak egy ember van előzetesben. A szabadlábon lévők ugyanis a bűntett szemtanúját fenyegetik. Kontrát Károly államtitkár hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről érdeklődött a képviselő. Így nem sokat tud mondani. Közölte, a legnagyobb szigorral fog a rendőrség eljárni és hogy senki nem áll a törvények felett. A jobbikos képviselő szerint más ügyekben nem ez a szempont. Miért nem emberölésben folyik az eljárás? Na hagyják futni az elkövetőket! - szólította fel az államtitkárt.

Kik azok a gazemberek? – kíváncsiskodott az MSZP

Erről érdeklődött Tóth Bertalan, az MSZP képviselője. Ha önkormányzatok a források lehívásához igazítják áraikat, az nem helyes. "Vedd már észre, Viktor, hogy ezek gazemberek" – idézte fel a fideszes Tiffán Zsolt kirohanását Tóth. Ha tudják, kik ezek a gazemberek, mondják meg! Lesz-e következménye Tiffán véleményének? Lázár János közölte, tudja, hogy egy karakteres személyiség, akárcsak a borai, őszintén és világosan beszél. "Komoly küzdelmet folytat a kormány ígéreteinek megtartásáért. A megyei viszonyokat írta le a Facebook-bejegyzésében, de nem tudom, hogy kik azok, akik Baranya megyében osztják a pénzt. Támogatjuk Tiffán Zsoltot, és tudjuk, hogy érdek-összeütközések vannak." Tóth kérte, ha bármilyen gyanú merül fel bűncselekményről, intézkedjenek.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!