A nap, amikor nekimegy a parlament Gyurcsányék családi cégének
percről percre

A nap, amikor nekimegy a parlament Gyurcsányék családi cégének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parlament hétfői ülésén dönthetnek a magáncsőd bevezetéséről, biztonságos országgá minősíthetik Szerbiát menekültügyi szempontból, valamint elfogadhatják azt a javaslatot is, melynek köszönhetően azt a munkavállalót, aki maga mond fel, három hónapra kizárnák a közmunka-programból. És akkor Gyurcsány családi cége (Altus Zrt.) elleni fellépésről még nem is beszéltünk.

Most érkezett

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3

Kontrát: két menekült konfliktusából lett balhé

Kulcsár Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a debreceni menekülttábor bezárást emlegette a kormányfő, aztán a bővítéséről beszélt a Fidesz. Felhozta, nem igaz, hogy nincs panasz és megjegyezte, hogy épp a felszólalása alatt incidens zajlott a menekülttáborban, onnan a dolgozókat ki kellett menekíteni. "Azonnal zárják be a tábort, követeljük!" - tette hozzá. Kontrát Károly államtitkár közölte a történtek jelzik, milyen súlyos problémát jelentenek az illegális migránsok. Kettejük konfliktusából eredt - számolt be róla.

"Nem mondhatjuk róluk, hogy a munka hősei lennének"

"Ki mit fejleszt?" - kérdezte a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, felvetve, hogy miközben olcsóbb kormányzást ígért a Fidesz, most például hatmilliárdot költenek új autókra, kilenc megyei biztost neveznek ki államtitkári fizetéssel. "Hogyan választották ki ezeket az embereket, nem mondhatjuk róla, hogy a munka hősei lennének" - jegyezte meg a képviselő. Lázár János azt felelte, ha őt és párttársait nem is tiszteli a választókkal így kell tennie a képviselőnek. Megjegyezte, most fognak elvonni államtitkár-helyettesi jutattásokat.

Az LMP szerint természetpusztítás folyik Győrben

Van-e esélye a természetvédelemnek Győrben - tudakolta két LMP-s képviselő, Sallai R. Benedek és Ikotity István. Szerintük ez ugyanis a Fideszt nem nagyon szokta érdekelni. Kajak- és kenupálya kialakítását tervezik, de túl nagynak tűnik az áldozat - jegyezték meg. A földművelésügyi minisztérium részéről azt felelték, a képviselők farkast kiáltanak, mert a beruházás természetvédelmi területet nem érint. A hatósági eljárások most folynak - tették hozzá.

Jobbik: "Megnyílik-e a lába alatt a föld?"

A jobbikos Lukács Lázár György arról érdeklődött, hogy közel 9 milliárd forintnyi közpénzt nyelt-e el a trükkös szolnoki papírgyár. Azt 2004-ben alapították a gyárat MFB-hitelből. Miután nem tudták befejezni egy befeketetői csoport szerezte meg, a gyár felszámolás alá került, a hiteleket nem fizették. 12 milliárd forintos hitelnek kelt lába. Lukács szerint Lázár János érezheti úgy, hogy a lába alatt megnyílik a föld. A miniszter szerint a KEHI lefolytatott egy vizsgálatot, ami megállapította, hogy a hitelt fedezet nélkül adták oda, ami óriási hiba volt, és az ügyben nyomoz a rendőrség.

Az MSZP alkalmatlannak tartja Hendét

"Vállalja a felelősséget a légierőt ért hatalmas veszteségekért? - kérdezte Hende Csaba honvédelmi minisztertől Demeter Márta MSZP-s képviselő az utóbbi időkben történt balesetek miatt. Leszögezte, a belső vizsgálatok nem érdeklik. "Az elmúlt öt év rombolása a honvédelem terén az ön felelőssége is" - közölte Demeter. A miniszter azzal vágott vissza, hogy bár nem kérdezte az ellenzéki politikus, de a pilóták jól vannak. Kikérte magának, hogy hazudozással vádolják. A vizsgálatokról elmondta, hogy nyolc különböző eljárás folyik a jogszabályok alapján. "Elvárom, hogy pontos, objektív válaszokat kapjak arról, hogy mi történt" - tette hozzá Hende.

MSZP: a Fidesznek nem erőssége a társadalmi egyeztetés

Szabó Sándor, szocialista képviselő tette fel a mai ülés utolsó azonnali kérdését. Felhozta, az adatigényléseket megnehezítik a jövőben. Nem csak szűkítik a lehetőséget, hanem pénzt kérnek majd érte egy törvénymódosítással, ami Szabó véleménye szerint mondvacsinált kifogásokra épül. Répássy Róbert azt felelte, a kérdéseit a javaslat tárgyalásakor felteheti Szabó. Az ellenzéki politikus erre úgy reagált, hogy a Fidesznek nem erőssége a társadalmi egyeztetés.

Szél Bernadett csalódott a kormányban

Szél Bernadett (LMP) arra volt kíváncsi, hogy a Minsizterelnökséget vezető miniszter szerint Van-e okuk ünneplésre a köztisztviselőknek július 1-jén. "Csak nem százezer embernek a bérhelyzet miatt semmi oka az ünneplésre. A közszféráról elfeledkezett a kormány. Mit tud üzenni azoknak a köztisztviselőknek? Mi lesz azokkal az emberekkel, akik kormánytisztviselők lettek, de nem változott a bérük?" Lázár János azt felelte, nem egyszerű összeszámolni, hányan dolgoznak önkormányzati és kormányzati tisztviselőként. Körülbelül egymillió ember, minden második embernek a helyzetét biztosította a kormány, július 1-jén például a rendvédelemnél dolgozókét rendezte. A kormányhivatalok átalakulása jelentette a legnagyobb kihívást. Szél azt közölte, nagyon csalódott és ez tartós maradhat a jövő évi költségvetés alapján. A képviselő szerint a pazarlások helyett rendezhették volna a bölcsödei és óvodai dolgozók helyzetét is. Lázár viszontválaszában közölte, hogy akiknek jövőre emelik a bérét, azoknál jelentős változás fog bekövetkezni, elsőként a járási hivatalokban dolgozóknál.

Kontrát: senki nem áll a törvények felett

Miért vannak szabadlábon a tiszabezdédi gyilkosok - kérdezte Apáti István. Felidézte a történteket, hogy a megtámadott mozdonyvezető belehalt sérüléseibe. Apáti szerint nem jó, hogy a tettesek ellen testi sértés miatt folyik eljárás nem halált okozó testi sértésért, hiszen más a büntetési tétel, továbbá azt sem helyesli a párt, hogy a támadók közül csak egy ember van előzetesben. A szabadlábon lévők ugyanis a bűntett szemtanúját fenyegetik. Kontrát Károly államtitkár hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről érdeklődött a képviselő. Így nem sokat tud mondani. Közölte, a legnagyobb szigorral fog a rendőrség eljárni és hogy senki nem áll a törvények felett. A jobbikos képviselő szerint más ügyekben nem ez a szempont. Miért nem emberölésben folyik az eljárás? Na hagyják futni az elkövetőket! - szólította fel az államtitkárt.

Kik azok a gazemberek? – kíváncsiskodott az MSZP

Erről érdeklődött Tóth Bertalan, az MSZP képviselője. Ha önkormányzatok a források lehívásához igazítják áraikat, az nem helyes. "Vedd már észre, Viktor, hogy ezek gazemberek" – idézte fel a fideszes Tiffán Zsolt kirohanását Tóth. Ha tudják, kik ezek a gazemberek, mondják meg! Lesz-e következménye Tiffán véleményének? Lázár János közölte, tudja, hogy egy karakteres személyiség, akárcsak a borai, őszintén és világosan beszél. "Komoly küzdelmet folytat a kormány ígéreteinek megtartásáért. A megyei viszonyokat írta le a Facebook-bejegyzésében, de nem tudom, hogy kik azok, akik Baranya megyében osztják a pénzt. Támogatjuk Tiffán Zsoltot, és tudjuk, hogy érdek-összeütközések vannak." Tóth kérte, ha bármilyen gyanú merül fel bűncselekményről, intézkedjenek.
1 2 3