Kocsis Máté hirtelen szociálisan érzékeny lett

Kocsis Máté hirtelen szociálisan érzékeny lett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kocsis Máté leállíttatta a kilakoltatásokat a VIII. kerületben. Ezzel igencsak meglepte az ellenzéki politikusokat és a civil érdekvédőket, akik a fideszes polgármestert eddig hevesen támadták szegényellenes intézkedései miatt.

Kocsis Máté intézkedett, hogy a tél végéig függesszék fel a VIII. kerületi kilakoltatásokat. Ezt a józsefvárosi önkormányzat csütörtöki testületi ülésen mondta Erőss Gábor PM-es önkormányzati képviselő kérdésére. A polgármester arról értekezett, hogy "humanitárius szempontokat" is figyelembe kell venni, s egyben jelezte, a lakhatási területen érintett önkormányzati hivatalok és bürokrácia sem működik kifogástalanul.

A Párbeszéd Magyarországért erre örvendező sajtóközleményt adott ki "Van értelme az ellenállásnak!" címmel, utalva ezzel arra, hogy a hajléktalanok érdekeit védő A Város Mindenkié csoport múlt héten is igyekezett megakadályozni egy kilakoltatást a kerületben, amit komoly sajtóvisszhang és felháborodás követett. Mint arról mi is beszámoltunk egy agydaganatos nőt és gyerekeit tették az utcára felgyülemlett tartozásuk miatt Magdolna utcai önkormányzati lakásukból.

A rákos anyának mennie kellett
©

Kocsis lépése azért is váratlan, mert a hajléktalanokat büntető, a Kék Pontot ellehetetlenítő, a menekülteket "szemetelő, őrjöngő, késelő" bevándorlóknak látó és a városrehabilitációra hivatkozva a kilakoltatásokat sem ellenző polgármester eddig nem a szociális érzékenység szobraként élt a köztudatban. Csak 2014. júniusa óta 300 családot lakoltattak ki a kerületben, ráadásul ugyanazon évi adatok szerint 600 üres önkormányzati lakás van a kerületben. (Erre egyébként múlt hétvégén tüntetők hívták fel a figyelmet.)

A Tarlós István lehetséges utódjaként is emlegetett józsefvárosi polgármester új arculatára még egy lapáttal rásegített csütörtökön: az önkormányzat arról értesítette a sajtót, hogy elégedetlenek a Kúria mai döntésével, amely szerint nem lehet kivételezni a kommunális adó alól. Márpedig a VIII. kerületben eddig azoknak nem kellett ilyen sápot fizetniük, akik nem magánszemélytől béreltek lakást. Azaz az önkormányzati bérlakások lakói is mentesültek a kötelezettség alól. 2016-tól ez már nem lehet így a Kúria döntése nyomán, de az önkormányzat "vizsgálja annak jogi lehetőségeit, hogy ezeknek a bérlőknek se kelljen adót fizetniük a jövőben sem."