Kikeltek magukból a lapkiadók a sajtó tervezett megfigyelése miatt

Kikeltek magukból a lapkiadók a sajtó tervezett megfigyelése miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Magyar Lapkiadók Egyesülete megdöbbenését és tiltakozását fejezte ki Pintér Sándor miniszter tervezete kapcsán, miszerint titkosszolgálati ügynököket ültetnének a szerkesztőségekbe hírszerzési céllal.

Az online és nyomtatott kiadókat tömörítő MLE határozottan tiltakozik a belügyminiszter javaslata ellen, miszerint a titkosszolgálatok olyan ügynököket alkalmaznának, akik a különböző szerkesztőségek tevékenységéről jelentenének. Az MLE a tervezet azonnali visszavonását követeli, amelynek törvénybe iktatása csorbítja a sajtó szabadságát, és elősegíti a cenzúrát. Emellett beleavatkozik a vállalkozások alaptörvényben és uniós szerződésekben rögzített függetlenségébe és szabadságába is.

Nem ez az első alkalom, mikor a kormányzat megpróbálja ellenőrizni a sajtót, emlékezetes Kocsis Máté józsefvárosi fideszes politikus vizelettesztes javaslata, miszerint minden szerkesztőség munkatársának drogtesztet kellett volna produkálnia. Kocsis javaslata kiterjedt a 12-18 év közötti gyerekek ellenőrzésére is – személyiségi jogaikat némileg figyelmen kívül hagyva –, valamint a politikai döntéshozókra is, javaslatával később mégsem állt elő.