Magyarországot is kihagynák mini-Schengenből

Magyarországot is kihagynák mini-Schengenből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrehozna egy kisebb, határellenőrzés nélküli zónát több EU-tagállam a jelenlegi schengeni területen belül, amelyből az első lapértesülések szerint Magyarországot is kihagynák.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hivatalos javaslatot kapott arra vonatkozóan, hogy jöjjön létre egy mini schengeni övezet a már létező schengeni zónán belül. A bizottság szóvivőjének tájékoztatóján egy egy újságíró kérdezett rá arra, igaz-e, hogy Hollandia szeretne egy ilyen övezetet.

Hollandia javaslatáról Thomas de Maiziere német belügyminiszter beszélt egy néhány órával korábbi berlini sajtóértekezletén. Azt mondta, holland kollégája beszámolt neki arról, hogy a holland kormány tagjai megvitattak egy ilyen ötletet, majd ismertették ezt szövetségeseikkel is.

Maiziere erre azt mondta Ronald Plasterknek, hogy nem lelkesedik az ötletért. "A politikai célunknak annak kell lennie, hogy a schengeni övezet mint egész működjön jól. Minden más csak mellékes morfondírozás" - mondta.

A De Telegraaf című holland lap értesülése szerint mini-Schengenbe Ausztria, Németország és a Benelux-államok tartoznának bele és ezeknek az országoknak a határain kívül tranzitzónákat hoznának létre a menekültek számára.

Az AP hírügynökség később azt írta, a kisebb, határellenőrzés-mentes zóna létrehozása a schengeni övezeten belül sértené az uniós szerződéseket.

A kicsi Schengenből a holland lapinformáció szerint Magyarország mellett a többi kelet-európai EU-tag is kimaradna. Szlovákiában a Šanca nevű minipárt csütörtök délután már azt közölte, Robert Fico kormányfő elhibázott menekültpolitikája miatt kizárhatják Szlovákiát a schengeni övezetből - jelentette a pozsonyi Új Szó című magyar nyelvű lap.

A beszámoló felidézte, hogy jelenleg 22 ország tagja az unió schengeni övezetének, és további négy nem EU-tag ország (Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein) polgárai közlekednek szabadon a zónában.

Kékkel a jelenlegi tagok, sárgával a felvételt kérők
©