Erősítést várnak keddre a pesti taxisok

Erősítést várnak keddre a pesti taxisok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Még több demonstrálóra számítanak a Deák teret részben lezáró Uber-ellenes taxisok, akik nemcsak ma éjszaka, de egészen szerdáig kitartanak terveik szerint. Volt aki teával, meleg étellel kedveskedett nekik, egy szirénázó rohammentő pedig másfél-két perc alatt tudott csak átjutni a lezárt részen. "Ezt azért is végig fogjuk csinálni, hogy ne egy reklám legyen az Ubernek" - mondta a taxisok egyike.

Szerdáig biztosan kitartanak a Deák teret részleges blokád alá vonó taxisok - tudta meg kollégánk a helyszínen. Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok elmondták, éjszakánként több váltás is lesz: páran hazamennek azok közül, akik már vasárnap éjfél óta fagyoskodnak az utcán, mások jönnek majd helyettük.

A hvg.hu munkatársa a helyszínen este 8 óra után azt tapasztalta, hogy a tüntetők 8-10 fős csoportokban beszélgetnek, időnként beülnek a kocsiba melegedni. Volt, aki teát, meleg ételt vitt nekik, és nem taxis volt a jótevő - mondták kollégánknak a demonstrálók.

©

A fuvarozók úgy tervezik, hogy szerdáig maradnak. Arra számítanak, hogy kedden még többen lesznek, mint hétfőn, mert sokan a demonstrációról értesülve jelezték, hogy a keddi napjukat már úgy fogják szervezni, hogy a tüntetésen is ott lehessenek.

A demonstrálók kevesebben lettek, mint napközben voltak, de így is fenn tudják tartani a sávlezárásokat: továbbra is csak egy-egy sáv járható az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint a József Attila utcában. Kellemetlen jelenet volt, amikor egy rohammentő megpróbált átjutni a blokádon, de a feltorlódott autósok nem tudtak hova húzódni előle, így másfél-két percbe telt, míg a mentő átjutott a szűkületen.

A taxisok várják a szerdai kormányülést, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ott téma lesz a taxisok ügye.

Az egyik taxis munkatársunknak azt mondta, hogy

ezt azért is végig fogjuk csinálni, hogy ne egy reklám legyen az Ubernek.

Délután és este készült a helyszíen az alábbi videó is, amelyen bemutatkozik Karvaly, a tüntetések egyik arca, valamint a nála mérsékeltebb tüntetésszervezők is. A felvétel szerint komoly nézeteltérés alakult ki a tüntetők között azzal kapcsolatban, hogy megnyissanak-e egy-egy sávot minden irányban, vagy sem.

Mint arról beszámoltunk, a taxisok hajnal óta demonstrálnak az Uber ellen, álláspontjuk szerint a közösségi személyszállító alkalmazás a szabályok megkerülésével, féllegálisan működik, míg a hivatalos taxisokat számos fizetési kötelezettség, jogszabály tartja béklyóban. Sokan többet is akarnak, mint a kettős mérce eltörlését, és az Uber teljes betiltását követelik. A taxisok délután kiterjesztették korábbi, sávlezárásos akciójukat, és egy időre teljesen blokád alá vették a Deák teret.

Az ügyben megszólalt Tarlós István főpolgármester is, azt mondta, nincs hatósági eszköz a kezükben, hogy korlátozzák a "vadtaxisokat". Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára állítólag azt üzente, hogy lélekben a taxisokkal van, egyebet tenni nem tud.
 

Hozzászólások