szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A baloldali ellenzék még mindig az összefogás kérdésén rágódik és tanácstalanul toporog egy helyben. A Fideszben kényelmesen hátradőlhetnek, legfeljebb azon aggódhatnak, hogy mi lesz, ha majd egyedül a Jobbikkal állnak szemben.

A baloldalnak a baloldaliságból építkezés ennyire elég

– írta le egy mondatban Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője a „demokratikus ellenzék” nem túl fényes helyzetét. A Republikon abból az alkalomból ültetett össze politikai elemzőket és ellenzéki politikusokat, hogy megvitassák az intézet tavaly publikált előválasztási javaslatát, a konferencia viszont sokkal inkább szólt a baloldal elhúzódó és továbbra is kilátástalan válságáról.

A tavalyi pocsolyában

Hogy milyen állapotban vannak és milyen stratégiát követnek a baloldali ellenzéki pártok, ahhoz elég elolvasni ezt a tavalyi cikkünket, ugyanis szinte semmi nem változott azóta:

„A baloldal unalmas” – osztotta ki Vona Gábor az előző társaságot, és annyiban igaza van, hogy két évvel az előző országgyűlési választás után még mindig ugyanazon görcsölnek: összefogjunk-e és ha igen, akkor hogyan. Egyedül az Együtt jelezte finoman, elegük van ebből a langyos állóvízből, azzal, hogy nem fogadták el a Republikon meghívását (az LMP-sek kihelyezett frakcióülésük miatt hiányoztak igazoltan).

A baloldal unalmas
©

Persze az egyfordulós választási rendszer rákényszeríti a baloldalt az összedolgozásra, de ez üres ötletelés marad, amíg egyik párt sem képes növekedési pályára állni. Egyedül a DK tudott érdemben szavazókat gyűjteni tavalyhoz képest, de szinte kizárólag az MSZP-től lemorzsolódóknak köszönhetően.

Nemhogy a kormánypártokból kiábrándultakat, de még bizonytalanokat sem volt érdemben képes egyik párt sem megszólítani: maradt a huszonegynéhány százaléknyi hardcore baloldali szavazón való osztozkodás.

Harcban az ezüstéremért

A magyar politika olyan most, mint a Forma-1. Tudjuk ki nyer, csak a második a kérdés

– mondta Pulai András, a Publicus Intézet kutatásvezetője. És a pártpreferencia-mérések alapján egy most hétvégén tartott választáson akkor sem tudná biztosan verni a baloldal a Jobbikot, ha az összes szavazójukat összedobnák.

Pedig a közvélemény-kutatások szerint a Jobbik is mélyrepülésben van, mióta menekültügyben jobbról előzte őket a Fidesz, és a néppártosodás levezénylése sem konfliktusmentes. A Political Capital elemzője, Juhász Attila szerint még így is „a Jobbik a legpotensebb ellenzéki párt”: hatékonyan építenek országos szervezetet, aktívak a helyi politikában és a néppártosodás ugyan nem tűnik bombabiztos tervnek, mégis sikerült olyan korcsoportokban erősödniük, ahol korábban gyengébben teljesítettek.

A Fidesz pedig „köszöni szépen, nagyon jól van”, örvendezett a Nézőpont Intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel. Saját méréseik alapján a kormánypárt 2014 tavaszán állt ennyire jól, a menekültválság meglovagolásával lényegében visszaszerezték minden elkóborolt szavazójukat.

Köszöni szépen, nagyon jól van
©

Mráz Ágoston szerint ez így is marad, amíg a Fidesz tudja meghatározni a napirendet és sikerrel fojtja le a kellemetlen témákat, aminek érdekében Orbánék az elemző szép megfogalmazásában „médiapolitikai erőfeszítéseket” tesznek. A Herman Ottó Gimnáziumból indult tanárlázadás ezért is kényelmetlen a kormánynak, mert nem saját maguknak feldobott labdával van dolguk és ez rögtön több gondot okozhat nekik, mint a teljes baloldal az elmúlt két évben.

Csodára várva

Ráadásul Orbán Viktornak egyelőre nincs valódi baloldali kihívója, pedig az eddigi országgyűlési választások tapasztalatai alapján a kormányfőjelölt személye kardinális kérdés. Ezért is vetődik fel újra és újra, hogy az előválasztás lehetne egy szimpla miniszterelnök-jelölt casting, hogy a baloldaliak ne fussanak bele újra 2014 zsákutcájába, amikor pártalkuknak köszönhetően Bajnai Gordon elvérzett.

Talán kitermelhetjük a következő Göncz Árpádot

– álmodozott a PM-es Tordai Bence, arra utalva, hogy olyan jelöltet kellene találni, akit konszenzussal tud elfogadni a széttöredezett baloldal összes pártja.

Molnár Zsolt (MSZP) szerint is fontos egy ilyen hiteles jelölt felkutatása, aki akár a pártpolitikán kívüli világból is jöhetne. A messiásvárás viszont Molnár szerint is csak pótcselekvés, majd finoman jelezte, hogy a többiek mihez tartsák magukat:

A szocialista párt egyedül biztos nem fog győzni, de a szocialisták nélkül sincs kormányváltás.

Ezután Tordai és Molnár között egy rövid szócsata is kialakult arról, hogy ki a hiteles baloldali, illetve kinek kellene szerénységet gyakorolnia. Majd a a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs rezignáltan maga elé meredve arról beszélt, hogy „kettős hitelességi válság van”: a választók nem bíznak a baloldali pártokban és a baloldali pártok sem egymásban.

Bajnai Gordon elvérzett
©

Mindenki elmondta, hogy szokott lakossági fórumokat tartani, a DK-sok még egy jó hosszú programot is írtak, amit a szombati kongresszusukon mutattak be: hogy, hogy nem, ezek sem hozták meg az áttörést.

A volt ljubljanai nagykövet, ex-SZDSZ-es, jelenlegi liberális Szent-Iványi István még megjegyezte, hogy bármi lehet 2018-ban, hiszen Szlovéniában is olyan párt tudott választást nyerni, amit csak nem sokkal a választás előtt alapítottak. És ez egy liberális párt volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép

Családi ház kertjébe zuhant egy szerb vadászgép

Mentesen, felelősséggel

Mentesen, felelősséggel

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e